Rusland mijdt Bosnië-overleg Genève; Gepikeerd over ingelaste bijeenkomst

GENÈVE, 18 MAART. Rusland wil niet deelnemen aan een ingelaste bijeenkomst van de internationale contactgroep voor Bosnië die vandaag in aanwezigheid van de leiders van Bosnië, Servië en Kroatië in Genève wordt gehouden. Op de bijeenkomst wordt gepraat over het haperende vredesproces en de manier om het te versnellen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Warren Christopher, slaagde er gisteren niet in zijn Russische ambtgenoot, Jevgeni Primakov, te overtuigen van de noodzaak naar Genève te komen. Russische diplomaten zeiden gisteren in Genève de bijeenkomst overbodig te vinden, omdat later deze maand de internationale contactgroep al op ministersniveau in Moskou bijeenkomt om over het vredesproces in Bosnië te overleggen.

Volgens diplomaten is Rusland gepikeerd over de ingelaste bijeenkomst in Genève, omdat die de vergadering in Moskou overschaduwt. Rusland heeft lang zijn best gedaan de contactgroep naar Moskou te krijgen. Vorig jaar stond een bijeenkomst in Moskou op het programma. Die ging echter niet door omdat president Jeltsin een hartaanval kreeg.

Aan het overleg van vandaag in Genève wordt nu deelgenomen door de andere landen van de internationale contactgroep, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Verder zijn de Servische president Milosevic, de Kroatische president Tudjman en de Bosnische vice-president, Ejup Ganic, aanwezig. President Izetbegovic van Bosnië is afwezig in verband met zijn gezondheidstoestand. Izetbegovic werd onlangs met hartklachten in het ziekenhuis opgenomen; hij heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten, maar wil nog niet op reis gaan.

Op een internationale conferentie, gewijd aan de wederopbouw van Bosnië, heeft de Bosnische premier, Hasan Muratovic, gisteren gezegd dat zijn land voor de wederopbouw zestien miljard dollar nodig heeft, waarvan 5,1 miljard op korte termijn. Muratovic zei dat de hele econmomische infrastructuur van Sarajevo en 65 procent van de industrie in heel Bosnië is verwoest. De totale aangerichte economische schade schatte hij op tachtig miljard dollar. (Reuter, AP)