Rusland en VS ontwikkelen nieuw supersonisch vliegtuig

MOSKOU, 18 MAART. De Russische vliegtuigfabriek Toepolev heeft gisteren het eerste resultaat getoond van internationale samenwerking die moet leiden tot de produktie van een nieuw supersonisch vliegtuig. De samenwerking is opmerkelijk omdat in de Toepolev 144LL, die uiterlijk lijkt op de Frans-Britse Concorde, met Amerikaans geld Russische militaire technologie is verwerkt.

Het prototype van de Toe-144LL rolde gisteren uit de hangars op de militaire vliegbasis Zjoekovski, niet ver van Moskou. Het toestel, dat door de Russische ontwerpers werd omschreven als een een 'vliegend laboratorium', zal het komende halfjaar 32 testvluchten maken in Rusland. Daarna volgt een testprogramma in de Verenigde Staten, waar vooral naar de milieu en geluidshinderaspecten zal worden gekeken. Gedurende alle tests zal het toestel afwisselend worden gevlogen door Russische en Amerikaanse piloten.

De Toe-144LL is gebaseerd op de Toe-144, een supersonisch vliegtuig dat in 1968 zijn eerste vlucht maakte en in 1977 zijn eerste passagiers vervoerde. Naar zijn Frans-Britse concurrent werd het vliegtuig de 'Concordski' genoemd. Maar evenmin als de Concorde was de Toe-144 economisch een groot succes. Er zijn er maar zeventien gebouwd, waarvan er nu nog vier vliegen. De hoop op internationale verkoop werd de hoop ingeslagen op de Parijse luchtshow van 1973, waar de Toe-144 neestortte.

De nieuwe versie wordt door de ingenieurs van Toepolev ontwikkeld in samenwerking met NASA en de bedrijven Boeing, McDonnel Douglas, Rockwell, Pratt & Witney en General Electric. “Wij hebben geen geld”, zo vatte hoofdingeniuer Aleksandr Poesjkov de redenen van de samenwerking samen. De VS investeren 10 miljoen dollar in de eerste stadia van het project.

Het meest besproken deel van het toestel gisteren waren de motoren. Zij zijn 'geleend' van de Toepolev-160 bommenwerper en moeten aan het eind van de eeuw het nieuwe passagiersvliegtuig met zijn 300 passagiers twee keer zo snel laten vliegen als het geluid.