Roem van toen

Roem van Toen, Disky, HR 860982

Het is, op het eerste gezicht, een bijzondere collectie succesnummers uit de Nederlandse amusementsgeschiedenis, die op vijf cd's in de box Roem van Toen zijn samengebracht. Het aanbod is rijk geschakeerd; het omvat de grootste dansorkesten van weleer (Dick Willebrandts, Piet van Dijk, Klaas van Beeck, Ernst van 't Hoff, Boyd Bachman, de Ramblers), de populairste revue-artiesten (Lou Bandy, Willy Derby, Willy Walden), de meest geliefde zangers (Albert de Booy, Bob Scholte) en de beste swing-instrumentalisten (Johnny Meijer, Frans Wouters, de Millers). Het bestrijkt de duistere jaren 1939 tot en met 1945, die paradoxaal genoeg een glansperiode waren voor het Nederlandse repertoire. En de kwaliteit van de opnamen verraadt de hand van geluidsrestaurateur Harry Coster, die ook als samensteller wordt vermeld.

Nergens in deze box wordt echter eerlijk opgebiecht dat vier van de vijf cd's ook vorig jaar al werden uitgebracht - toen onder de in het herdenkingsjaar passende titel Nederland bezet en bevrijd. Het zijn dezelfde nummers in dezelfde volgorde, van dezelfde samensteller. Alleen de vijfde cd is een nieuwe compilatie, waardoor nu bijvoorbeeld ook het omfloerste geluid van Conny Stuart als radiozangeres (in een uit 1942 daterende opname van het Trenet-chanson La vie qui va) aan de vergetelheid is ontrukt.

In totaal werden veertien nummers toegevoegd aan de 56 die vorig jaar al in een andere verpakking werden uitgebracht. Dat rechtvaardigt niet de slinkse manier waarop ze nu allemaal weer als nieuw te koop worden aangeboden.

    • Henk van Gelder