Rick van der Ploeg dol op liberalen en bang voor vrouwen

Onder politieke professoren typeerde hij zichzelf ooit als sexueel de meest aantrekkelijke hoogleraar van Nederland. Het blootblad Playboy heeft de hoogleraar economie, Rick van der Ploeg, weten te strikken voor een vraaggesprek over vrouwen, sex, liefde en politiek.

In het blootblad bekent de financieel-woordvoerder van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer Van der Ploeg dat hij een beetje bang voor vrouwen is en gevraagd naar zijn seksuele moraal verwijst Van der Ploeg naar het credo van zijn Britse moeder: 'Make love, not war'. Het PvdA-Kamerlid, gescheiden en vader van een zoon, gelooft niet in het open huwelijk, “niet op permanente basis”.

Hij is één van de belangrijkste woordvoerders van de liberale vleugel binnen de PvdA. “Ik had in de linkervleugel van de VVD kunnen gaan zitten zoals Anne Lize van der Stoel en Hans Dijkstal. Maar dat kan ik niet omdat ze niet opkomen voor de onderkant van de samenleving; de VVD kent een rechtse vleugel die zich steeds sterker profileert. Met mijn beroepsdeformatie als econoom heb ik een sociaal geweten nodig. PvdA'ers zullen altijd zeggen: 'Ja, ho eens even!' en dan moet ik goede argumenten vinden om mensen te overtuigen. Dat tegenwicht zou ik nooit krijgen in de VVD. Heel vervelend.”

Behalve in Playboy figureert Van der Ploeg deze maand ook in Liberaal Reveil. Ook daar beantwoordt hij de vraag waarom hij zich nooit als VVD-lid heeft aangemeld. Alle grote politieke partijen zijn volgens Van der Ploeg op dit moment liberaal en daarom hoeft iemand met liberale sympathieën zich niet per se aan te sluiten bij de VVD.

Ook heeft Van der Ploeg veel problemen met de politieke mores van VVD-leider Frits Bolkestein. “Voor de rechtse aanhang scheert hij asielzoekers en migranten te gemakkelijk over één kam. En om de traditionele achterban van de PvdA naar zich toe te halen, benadrukt hij soms nog even het sociale. Op een gegeven moment zitten er erg veel tegenstrijdigheden in zijn verhaal”, zegt de links-liberaal in Playboy. Hij vindt de VVD-fractievoorzitter wel een goede debater, maar hij “is niet politiek correct bezig”. “Bolkestein zet verschillende mensen tegen elkaar op, bewust of onbewust.” De liberale voorman is eerder “een poseur dan een intellectueel.”

Van der Ploeg is ingenomen met zijn eigen partijleider, Wim Kok: de integerste politicus. Een beetje saai, maar dat pas wel bij de Nederlandse mentaliteit. “Hij is niet overdreven, hij gaat bijvoorbeeld kamperen. Hij is heel eenvoudig en werkt hard. Geef hem maar een boterham met kaas en een bordje soep en dan is het goed.”

    • Cees Banning