Pronk vindt afslanking VN-organisaties nodig

DEN HAAG, 18 MAART. Een aantal VN-organisaties kan worden afgeslankt. Alle fora die praten over handel, voedsel en landbouw, zoals de FAO en de Unctad, kunnen worden gehalveerd. Dit zei minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) zaterdag in Amersfoort op een conferentie van de Evert Vermeer Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA voor ontwikkelingssamenwerking.

Pronk vindt dat bij de landbouworganisatie FAO en handelsontwikkelingsorganisatie Unctad “te veel wordt gepraat en te weinig wordt gedaan”. Pronk vindt dat westerse landen die ontwikkelingslanden te hulp zouden moeten komen, misbruik maken van dat gebrek aan daadkracht: “Zolang er wordt gepraat, hoeft geen actie ondernomen te worden.”

Volgens Pronk, die van 1980 tot 1985 tweede man was van de Unctad, is een oplossing de activiteiten van deze organisaties te decentraliseren. “In plaats van op het mondiale niveau van de VN moet er meer worden georganiseerd op regionaal niveau”, aldus Pronk. Volgens de minister ontwikkelt het leiderschap van regio's in Afrika en Azië zich hiervoor in gunstige zin.

Pronk sluit met zijn opmerkingen deels aan bij de conclusies van de commissie Carlsson die in januari vorig jaar betoogde dat de Unctad zou kunnen worden opgeheven. Deze commissie, waar Pronk deel van uitmaakte, stelde voor de Unctad op te laten gaan in een overkoepelende 'Economische veiligheidsraad'.

In december 1993 werd Pronk gevraagd als directeur van het nieuwe VN-Directoraat voor Humanitaire Aangelegenheden. Enkele VN-organisaties dienden een deel van hun werkzaamheden bij het directoraat onder te brengen. Pronk sloeg het aanbod af omdat hij vond dat de organisaties langs elkaar heen werkten.