Profclubs eens over onderzoek naar tv-rechten

NIJMEGEN, 18 MAART. Zestien clubs uit de eredivisie hebben zaterdag tijdens een informeel overleg besloten een advocatenbureau in te schakelen dat de overeenkomst tussen de KNVB en het consortium van het Sportkanaal over de uitzendrechten van voetbalbeelden moet ontrafelen. Het merendeel van de voorzitters - NAC en Fortuna waren in het Nijmeegse De Goffert-stadion verhinderd - wil weten welke tv-rechten nu precies aan de zender zijn verkocht. De zogeheten letter of intent, waarmee het bestuur betaald voetbal het sein voor de oprichting van het Sportkanaal op groen heeft gezet, biedt volgens velen in dit opzicht onvoldoende duidelijkheid.

Vier clubvertegenwoordigers, Van der Burg (Sparta), Gerrits (RKC), Pickée (Roda JC) en namens de eerste divisie Sleijfer (Cambuur), zullen voor de bijeenkomst met het sectiebestuur op 28 maart rapporteren over de bevindingen van de juristen. Volgens Vitesse-voorzitter Karel Aalbers zal de ad-hoc-commissie ook uitpluizen of het bestuur betaald voetbal zich heeft gehouden aan het mandaat dat de algemene vergadering het college heeft verleend. Dat werd echter door woordvoerder Theo Pickée ontkend.

Het is een wat late reactie van de clubs nadat zij op 22 februari in overgrote meerderheid instemden met de komst van het Sportkanaal zonder exact de inhoud te kennen van het voorlopige contract. Wakker geschud door Ajax en met name Feyenoord, dat zich afvraagt hoe het staat met de verkoop van de rechten voor pay-per-view, ofwel de beelden waarvoor per wedstrijd of per programma betaald moet worden, zijn de voorzitters nu plotseling ongerust over de handelwijze van het sectiebestuur.

Zelfs Aalbers, die in een lastig parket raakte omdat shirtsponsor Nuon van zijn club Vitesse als partner betrokken is in het consortium, stelde dat er kritische vragen op het college worden afgevuurd als blijkt dat het zich niet heeft gehouden aan het mandaat. Het zal allemaal mosterd na de maaltijd zijn, omdat sectievoorzitter Jos Staatsen op 22 februari in Amersfoort al heeft aangegeven dat er in feite geen weg terug bestaat. Als de letter of intent eenzijdig wordt geschonden door de KNVB betekent dat contractbreuk met alle (financiële) gevolgen van dien.

Roda-voorzitter Theo Pickée probeerde zaterdagmiddag na het bijna drie uur durende beraad duidelijk te maken dat de clubs die instemden met het Sportkanaal geenszins in de richting zijn geschoven van de tegenstanders Ajax en Feyenoord. Wel is de vrede getekend, zelfs in de persoonlijke sfeer tussen Van den Herik (Feyenoord) en Aalbers (Vitesse) die hevig met elkaar botsten in de algemene vergadering. “Ik kan nu zeggen: ik houd weer van jou, Jorien”, zei Aalbers gekscherend voor de microfoons. En Van den Herik, die pas op aandringen van Ajax-collega Van Praag in Nijmegen verscheen, zei “een goed gevoel” aan de bijeenkomst te hebben overgehouden. “Dit was geen verloren zaterdag. Ik ga met plezier weer naar huis.” Bill Maeyer, de voorzitter van PSV, sprak ook al vredelievende woorden. “We hebben elkaar eens goed in de ogen gekeken en dat is heel nuttig geweest.”

Ajax en Feyenoord mochten in De Goffert hun grieven tegen het Sportkanaal nog eens toelichten en vonden daarvoor meer gehoor dan in de algemene vergadering. Slechts Van den Herik kreeg als kritiek te horen dat de stap naar de rechter, hoe overeenkomstig ook met de rechten van de burger, een ongelukkige aanpak is geweest. Maar de boze brief van Aalbers, die wel of niet gesteund door de clubs dreigde met een boycot van Feyenoord, kon na afloop in de prullenmand worden geworpen. De voorzitters spraken af dat zij, ongeacht de uitspraak van de Utrechtse rechtbank morgen in het kort geding dat Feyenoord tegen de KNVB heeft aangespannen, voor 28 maart niet met derden zullen onderhandelen over de tv-rechten van thuiswedstrijden.

Volgens Pickée zijn zaterdag essentiële zaken als de dekking en de toegankelijkheid van het Sportkanaal niet aan de orde geweest. Dat zal pas op 28 maart ter tafel komen. Een relatief kleine groep kabelbezitters kan straks in Arnhem en omgeving het Sportkanaal voorlopig een jaar gratis ontvangen. In Amsterdam moet de kijker vijftien tot twintig gulden betalen en in Den Haag en Rotterdam wensen de kabelexploitanten helemaal niet in zee te gaan met het consortium.

    • Erik Oudshoorn