Nedlloyd uit de gratie op weinig actief Damrak

AMSTERDAM, 18 MAART.Op een stille effectenbeurs hadden beleggers, analisten en handelaren vanochtend weinig nieuws te verwerken nadat ze vorige week waren overladen met jaarcijfers. Onder druk van iets lagere obligaties ging de beursgraadmeter AEX , licht naar beneden.

AMSTERDAM Tegen het middaguur noteerde de AEX -graadmeter ruim een punt lager op 519,11. De Midkap-index, de graadmeter van middelgrote fondsen, ging met 1,53 punt omhoog naar 676,33.

Opvallende koersbewegingen waren er nauwelijks. De financiële waarden zakten fractioneel, de uitgevers waren flets en de “olies” lagen er flauw bij. Zo verloor ABN Amro twee dubbeltjes op 78,50 en ING vijf dubbeltjes op 113 gulden. Elsevier gaf 20 cent af op 24 gulden en Koninklijke Olie verloor 2,20 gulden op 227,70.

Zwak was het optreden van Nedlloyd, dat vorige week opzien baarde door de verkoop van dochterbedrijf Neddrill. Het transportfonds lag vorige week goed in de markt, maar die vreugde blijkt nu van korte duur. Maandagochtend ging het aandeel 1,60 gulden onderuit op 36,30.

Tegen het verlies van Nedlloyd stond de winst van branchegenoten Pakhoed en Van Ommeren. Pakhoed noteerde 0,30 gulden hoger op 44 en Van Ommeren een halve gulden op 55,80. Philips ging eveneens omhoog: zes dubbeltjes op 65,80.

Op de lokale markt ging de aandacht uit naar computerfonds Tulip, dat vanochtend de jaarcijfers bekendmaakte. De winststijging van 2 miljoen vonden beleggers klaarblijkelijk aan de magere kant. Het aandeel ging zeven dubbeltjes achteruit naar 16,30.

Tot slot Fokker, dat ondanks het faillissement nog steeds op de Amsterdamse beurs staat genoteerd. Het vliegtuigfonds opende op 30 cent, na vrijdag op 45 cent te zijn gesloten. Na twee uur handelen stond er 40 cent op het bord. Al met al verwisselden ruim 300.000 stukken (dubbeltelling) van eigenaar.

De Amerikaanse dollar heeft de week op de Europese wisselmarkten ingezet met een vrijwel onveranderde koers. In Amsterdam stond de dollar maandag om 10.00 uur op 1,6470 gulden tegenover 1,6480 gulden aan het slot van de handel van vrijdag. Omstreeks het middaguur was de dollarkoers gestegen tot 1,6486 gulden.

Vrijdagavond in New York was de dollar onderhevig aan nogal wat koersschommelingen, maar daar was maandag in het Verre Oosten en Europa weinig meer van te merken.

Het pond sterling was wat hoger. Maandagmorgen deed de Britse munteenheid 2,5185 gulden tegenover 2,5155 gulden aan het eind van de handel van vorige week vrijdag. Een adviseur van het Britse ministerie van Financiën liet weten voorstander te zijn van een sterke renteverlaging om de economische groei te stimuleren. De Franse franc was met 32,670 gulden (per honderd) onveranderd.

TOKIO De koersontwikkeling op de effectenbeurs van Tokio liet vandaag weinig vuurwerk zien. Bij een matige omzet ging het Nikkei-225-koersgemiddelde met 98,24 punten omhoog naar 20.285,13. Buitenlandse beleggers toonden enige belangstelling voor bank- en elektronicafondsen. De begrotingsperikelen van de Japanse regering hadden geen invloed op de stemming.