Mugabe 'wint' stembusstrijd in Zimbabwe

HARARE, 18 MAART. De Zimbabweaanse president, Robert Mugabe, heeft zich dit weekeinde verzekerd van een nieuwe ambtstermijn van zes jaar.

Mugabe was de enig overgebleven kandidaat nadat zijn concurrenten bij de presidentsverkiezingen, bisschop Abel Muzorewa en Ndabaningi Sithole, zich uit de verkiezingsstrijd hadden teruggetrokken.

Volgens de eerste cijfers was de opkomst zeer laag. Functionarissen van de kiescommissie zeiden gisteravond dat slechts 24,7 procent van het electoraat de gang naar de stembus had gemaakt. Mugabe had de kiezers opgeroepen massaal te stemmen om zo, bij gebrek aan tegenkandidaten, zijn populariteit aan te tonen. De uitslag van de verkiezingen zou later vandaag worden bekendgemaakt.

Ndabaningi Sithole trok zich dinsdag al terug als presidentskandidaat omdat veiligheidsagenten hem ten onrechte zouden willen beschuldigen van betrokkenheid bij een complot om Mugabe te vermoorden en de macht in Zimbabwe over te nemen. Muzorewa trok zich vrijdag terug. “Ik ben fysiek, politiek, mentaal en spiritueel geheel en al verwijderd van dit frauduleuze gebeuren”, aldus Muzorewa.

Mugabe reageerde laconiek op het terugtrekken van zijn rivalen. “We zijn een democratisch land en mijn partij geniet een overweldigende steun. De twee heren die beweren zich teruggetrokken te hebben vonden het zeer moeilijk om met ons te wedijveren.”

Volgens waarnemers heeft Mugabe toch politieke schade opgelopen door het besluit van zijn rivalen. “Ik denk dat ook hij (Mugabe, red.) verliest omdat het laagje vernis dat de eenpartijstaat die Zimbabwe in feite is, bedekt langzamerhand afbladdert”, aldus John Makumbe van de universiteit van Harare. (Reuter, AP)