MOULES A LA CREME

Als uitsmijter van het mosselseizoen, dit eenvoudig te bereiden voorgerechtje van mosselen. Laatst kookte ik voor enkele vrienden spaghetti met mosselen in de schelp. Een van de disgenoten bleek niet van mosselen te houden. Althans, dat zei ze aan het begin van de maaltijd. Maar alras bekende ze dat ze niet zozeer van mosselen gruwde als wel van al die vette mayonaisesausjes waarmee de gekookte mosselen vergezeld gaan in Nederland. Welnu, dit zijn ook gekookte mosselen met een sausje, maar wel van een geheel andere orde.

Voor 2 personen als voorgerecht:

1 kg mosselen in de schelp

40 gram boter

6 eetlepels crème fraîche

3 eetlepels fijngeknipte bieslook

3 eetlepels fijngeknipte kervel zwarte peper

Was de mosselen volgens de Belgische methode, zoals onlangs beschreven op deze plek (zie NRC 12 maart). Doe de mosselen in een lage, brede pan (een hapjespan is daar zeer geschikt voor) zonder enige toevoeging en leg het deksel erop. Verhit de pan op hoog vuur en laat de mosselen, onder regelmatig opschudden, circa 4 minuten in de pan tot ze alle geopend zijn. Schep de mosselen over in een vergiet en laat ze, afgedekt door een deksel, even uitlekken. Giet het vrijgekomen mosselvocht in de pan weg of bewaar het voor een soepje. Spoel de pan schoon, zet hem op middelhoog vuur en laat de boter erin smelten. Voeg de crème fraîche en de groene kruiden toe en doe de uitgelekte mosselen terug in de pan. Schep alles snel en luchtigjes om zodat de mosselen goed door de saus omvat worden; dit moet niet te lang duren anders wordt de crème fraîche te dun en verliest het gerecht een gedeelte van zijn aantrekkelijkheid. Maal er nog flink wat peper over en serveer direct op voorverwarmde borden. Vingerkommetjes gevuld met warm water waarin een schijfje citroen drijft, zijn geen overbodige luxe bij dit gerechtje.

    • Florine Boucher