Minuut stilte voor moord in Dunblane

LONDEN, 18 MAART. Een groot aantal mensen in Groot-Brittanië heeft gistermorgen één minuut stilte gehouden voor de moord vorige week op de zestien schoolkinderen in het Schotse Dunblane. Automobilisten zetten hun wagen langs de kant, supermarkten onderbraken de verkoop, wandelaars bleven staan als bevroren. Treinen reden niet, vliegtuigen landen niet, stegen niet op, radio- en tv-stations zwegen. In miljoenen Britse huiskamers waar gisteren moederdag gevierd werd, verstomden de gesprekken.

In Dunblane was de kathedraal al om negen uur tot de nok toe gevuld voor de herdenkingsdienst van half elf. Nog eens honderden kerkgangers bleven in de regen rustig buiten staan tussen de grafstenen van het kerkhof dat de kathedraal omringt. Via een luidspreker hoorden ze hoe dominee Colin McIntosh alle aanwezigen opriep elkaars hand vast te houden terwijl hij één voor één de namen van de slachtoffers oplas.

Zijn woorden werden door radio en tv rechtstreeks uitgezonden. “We herdenken elke jongen en elke meisje in deze klas”, zei de dominee tegen de kinderen op de voorste banken. “Omdat we weten hoe gelukkig ze waren en hoeveel lol ze samen hadden en hoeveel hun ouders van hen hielden en hoe oneerlijk en verkeerd het allemaal lijkt want we begrijpen het niet. Zelfs de volwassenen snappen niet waarom dit is gebeurd.”

Bij de school waar de kinderen tijdens de gymles de dood hebben gevonden, verzamelden zich gistermorgen ruim honderd mensen. Zwijgend staarden ze naar de ring van bloemen en knuffels - 200 meter lang en drie meter breed - die de afgelopen dagen rond de school ontstaan is. 's Middags legden koningin Elizabeth en prinses Anne daar ook hun boeketten.

De Schotse politie heeft de media gewaarschuwd dat ze de nabestaanden met rust moet laten. Desnoods zal ze journalisten de toegang tot delen van Dunblane ontzeggen. Die waarschuwing komt na klachten van inwoners dat de pers het rouwen in stilte onmogelijk maakt. Verslaggevers blijven de families van vermoorde kinderen bestoken. Iedere kerkganger die een traan laat, loopt het risico van een televisie close-up.

Lord Wakeham, voorzitter van de commissie die klachten tegen de pers behandelt, heeft de Britse media opgeroepen tot terughoudendheid. Hij vindt dat de media de plicht hebben hun bezetting in Dunblane sterk terug te brengen. Het afgelopen weekend liepen er in Dunblane zo'n 500 journalisten rond, één op elke vijftien inwoners.

Plaatselijke dominees hebben erop aangedrongen om de aanwezigheid van pers bij de zeventien begrafenissen van de komende dagen te beperken. Vandaag worden de eerste vier kinderen ter aarde besteld, donderdag wordt het laatste kind begraven. Voor de begrafenis van de moordenaar is nog geen datum vastgesteld.

    • Dick Wittenberg