Michael Harvey

Michael Kieran Harvey: Threnody. Astra CD1

In Australië wordt de nieuwe muziek van eigen bodem onder meer gepropageerd door de Astra Chamber Music Society in Melbourne. Op het eigen Astra-label verscheen de cd Threnody van de Australische pianist Michael Kieran Harvey, in 1993 winnaar van de eerste Ivo Pogorelich International Solo Piano Competition.

Harvey is een musicus met een geweldige dosis techniek wiens jazz-achtige gevoel voor timing uitstekend tot zijn recht komt in de stukken van zijn landgenoten die hij heeft opgenomen. Afgaande op deze cd, lijken Australische componisten overwegend aansluiting te zoeken bij het idioom van Webern, dat zij soms openbreken met een frisse welluidendheid en voorzien van een swing die hun muziek bij vlagen een eigen gezicht geeft.

Het titelstuk Threnody - For all the innocent victims is een fijnzinnige, ingetogen lamentatie die Carl Vine componeerde op verzoek van het Australische Aids Fonds. Later voegde Vine aan deze Threnody nog eens vier bagatellen toe, eveneens op deze cd te vinden. Van Harvey zelf zijn twee composities te beluisteren. Toccata DNA ontwikkelt zich vanuit dreigende bastonen, via impressionistische bespiegelingen naar de lichte groove die het stuk besluit. In Harveys Addict worden étude-achtige momenten afgewisseld door momenten waarop het pianogeluid wordt vervormd via sound-processing-technieken uit de computer.

Niet alle composities op deze cd zijn even sterk, maar het spel van Harvey is dwingend en maakt veel goed. Hoe hij zich manifesteert als het gaat om de klassieke pianowerken van de twintigste eeuw zal komend seizoen blijken als hij in de Serie Meesterpianisten in het Concertgebouw Messiaens Vingt regards sur l'enfant-Jésus zal vertolken.

    • Emile Wennekes