MeesPierson keert superdividend uit

AMSTERDAM, 18 MAART. De zakenbank MeesPierson, een dochter van ABN Amro, keert een superdividend van 275 miljoen gulden uit aan ABN Amro. Ook de complete netto winst van het afgelopen jaar van 250 miljoen gulden wordt uitgekeerd aan de moeder als dividend. Deze voor Nederlandse begrippen ongebruikelijk hoge dividenduitkering meldde MeesPierson vanochtend vooruitlopend op een persconferentie waar de resultaten over 1995 worden toegelicht door de nieuwe bestuursvoorzitter drs. J. Kuiper.

Door de dividenduitkering wordt het overtollige eigen vermogen van MeesPierson, dat de afgelopen jaren minder rendeerde dan het kapitaal van moeder ABN Amro zelf, afgeroomd. Bij de presentatie van de winstcijfers van ABN Amro noemde bestuursvoorzitter mr J. Kalff twee weken geleden de winst van MeesPierson “enigszins onbevredigend”. De dividenduitkering heeft geen gevolgen voor de winst van ABN Amro. Nieuwkomer Kuiper, voormalig directeur van de Optiebeurs, is per 1 maart bestuursvoorzitter dr. D. van Vensveen opgevolgd, die enkele maanden eerder met pensioen is gegaan.

De netto winst van MeesPierson is vorig jaar dankzij een boekwinst op de verkoop van de portefeuille woninghypotheken aan ABN Amro met 34 procent gestegen tot 250 miljoen gulden. In 1994 was de netto winst 187 miljoen. Exclusief boekwinsten en bijzondere kosten bedraagt de groei van het bedrijfsresultaat bijna 2 procent op een niveau van 182 miljoen gulden. De koersdalingen van de Amerikaanse dollar en het Britse hadden een negatieve invloed op de winst van 11 miljoen gulden.

MeesPierson verwacht voor het lopende jaar een stijging van het bedrijfsresultaat, maar geeft deze prognose onder het voorbehoud dat het resultaat van zakenbanken traditioneel scherp kan fluctueren met de stemming èn de omzetten op financiële markten.

Net als bij andere banken stegen bij MeesPierson vorig jaar vooral de winsten op de handel voor eigen rekening op de financiële markten. Deze opbrengsten gingen met 46 procent omhoog tot 187 miljoen gulden. De personeelskosten daalden met 2 procent naar 485 miljoen gulden.