Kroonprins onder indruk van herstel St. Maarten

WILLEMSTAD, 18 MAART. Kroonprins Willem-Alexander is onder de indruk van de wederopbouw van Sint Maarten. “Vooral hetgeen op particulier initiatief tot stand is gebracht, is indrukwekkend”, zei de prins vrijdag in Philipsburg.

Het is volgens de prins begrijpelijk dat er toch nog kritiek is op de voortgang van de wederopbouw. “Een dergelijk grootscheeps programma vergt nu eenmaal tijd. Het lijkt dan alsof er niets gebeurt, maar dat is niet zo.” Hij zei verder dat de indruk dat de Nederlandse aandacht voor Sint Maarten zou zijn verslapt, een onjuiste is. “De pers rapporteert er alleen maar minder over”, aldus Willem-Alexander.

Het bezoek van de kroonprins trok veel aandacht op het eiland. Op diverse plaatsen werd hij luid en hartelijk toegejuicht. Dat was vooral het geval in het containerdorp te St. Mary's Fancy, dat met omvangrijke Nederlandse hulp is opgezet. In het dorp is tijdelijke huisvesting geschapen voor meer dan vijfhonderd personen in 75 tot noodwoningen omgebouwde containers.

De prins bezocht ook diverse projecten die met Nederlandse hulp worden uitgevoerd. Zo repareerden genietroepen uit Nederland enkele scholen en hielpen leerlingen van het West-Friesland College uit Hoorn met het herstel van particuliere woningen te Mount William Hill.

In diverse wijken zag de prins dat de Sint Maartense bevolking heeft geleerd van de orkaanramp. De vele prefabhuizen werden toen alle met de grond gelijk gemaakt. Nu worden de huizen uit betonblokken opgetrokken.

Op diverse scholen moet nog veel gebeuren. Het eilandbestuur heeft besloten reparatiewerk onderhands aan te besteden. “Het duurt veel te lang om de weg van de normale, openbare aanbesteding te volgen”, zei een functionaris.

Het was het tweede bezoek van de kroonprins aan het eiland sedert de ramp op 6 september vorig jaar. (ANP)