Haarhuis terug in de top-30

INDIAN WELLS, 18 MAART. Paul Haarhuis zei bij wijze van grap dat hij speciaal als voorbereiding op zijn finale tegen Michael Chang Chinees was gaan eten. Maar de vierde top-tien-speler op rij werd hem er één te veel. Haarhuis had bij het sterk bezette toernooi van Indian Wells gewonnen van Pete Sampras, Goran Ivanisevic en Thomas Enqvist. In de eindstrijd kwam hij gisteren tegen Chang conditie en kracht tekort: 7-5, 6-1 en 6-1.

“Michael had een antwoord op al mijn slagen”, zei Haarhuis na afloop. “Dan moet je forceren en probeer je alles op de lijnen te slaan. Het is de kracht van Michael dat hij je daartoe dwingt.” Haarhuis zag er moe uit in de hitte, die opliep tot 47 graden Celcius.

De oude man van het tennis werd de 30-jarige Haarhuis gisteren genoemd op de prijsuitreiking. “Misschien ben ik een jaartje langzamer”, vroeg hij zich vorige week in Rotterdam vertwijfeld af na een kansloze nederlaag tegen Richard Krajicek. Haarhuis had de laatste weken weinig gewonnen. Hij zakte in drie weken van de 18de naar de 68ste plaats op de ranglijst. Na gisteren staat hij 27ste.

Met een superweek op Amerikaans beton, dat hij kent van zijn vier jaar als student op een College in Kansas en Florida, dwong hij respect af. “Op het allerlaatste moment arriveren. Dan Enqvist, Sampras en Ivanisevic verslaan in één toernooi. En daarnaast dubbel spelen. Daar neem ik mijn petje voor af”, zei Chang.

Vrijdag legde Haarhuis de basis voor zijn succes. Hij versloeg 's ochtends de Italiaan Renzo Furlan en won 's avonds met 7-5 (5-7), 6-7 (5-7) en 6-1 van Sampras. Voor Sampras, die vorige week in Rotterdam weer zijn enkel blesseerde, stond vrijdag de nummer-één-positie op het spel. Maar hij speelde slecht. “Ik weet niet wat er gebeurde”, zei Sampras. “Mijn ballen vlogen alle kanten op. Haarhuis slaat zoveel topspin dat de ballen hoog opspringen. Hij veroorzaakt altijd problemen voor de topspelers en zeker voor mij.”

De Nederlander begon gisteren uitstekend. Hij brak al in de derde game de service van Chang en kreeg bij een 4-2 voorsprong drie breekpunten. Tot tweemaal toe werd vervolgens een bal van Chang die uit was, niet uitgegeven. Haarhuis kwam niet met 5-2 voor, maar werd een game later gebroken. Chang won de set met 7-5 op het vierde setpunt en kreeg daarna minder en minder tegenstand.

“Zijn voetenwerk is net iets te langzaam”, constateerde dubbelspelpartner Jacco Eltingh als tv-commentator op Eurosport. “Chang gaat als een chirurg te werk. Daarom wil Paul forceren, neemt hij risico. Dat gaat één of twee keer goed, maar drie of vier keer fout.”

Steffi Graf versloeg in de vrouwenfinale de Spaanse Conchita Martinez: 7-6 en 7-6. Brenda Schultz-McCarthy won met haar nieuwe partner Chanda Rubin het dubbelspel.