Eerste wereldtitel Tyson sinds vrijlating

ROTTERDAM, 18 MAART. Het scenario voltrok zich volgens verwachting. Bokser Frank Bruno maakte in de nacht van zaterdag op zondag geen schijn van kans tegen Mike Tyson in het WBC-wereldtitelgevecht in het zwaargewicht. Na vijftig seconden in de derde ronde staakte de scheidsrechter de ongelijke strijd tussen de 34-jarige Bruno en de 29-jarige uitdager Tyson. De zege leverde Iron Mike dertig miljoen dollar op, Bruno kreeg zes miljoen.

Oude tijden herleefden in het MGM Hotel in Las Vegas. Voor 17.000 toeschouwers sloeg oud-wereldkampioen Tyson op indrukwekkende wijze toe, net zoals zeven jaar geleden tegen Bruno. De overmacht van de Amerikaan in zijn derde profgevecht sinds zijn gevangenisstraf, riep herinneringen op aan eind jaren tachtig toen Tyson ongenaakbaar was en de titel in de zwaargewicht-klasse van de vier wereldbonden in zijn bezit had. “Tyson is even goed als vroeger, misschien wel beter”, zei Bruno na afloop.

Vanaf het begin was Tyson de meest offensieve bokser van de twee. Bruno beperkte zich noodgedwongen tot verdedigen en reageerde traag op de snelle combinaties van zijn opponent. Halverwege de eerste ronde liep hij een diepe wond op boven zijn linkeroog. Een rechtse directe gevolgd door een opstoot brachten Bruno in de derde ronde aan het wankelen. Daarna beëindigde de scheidsrechter het gevecht.

Na zijn overwinning knielde Tyson, legde hij het hoofd op het canvas en bad hij tot Allah. Hij kuste de aangeslagen Bruno op de wang. “Ik dank Allah, maar er is nog veel plaats voor verbeteringen”, zei de nieuwe wereldkampioen.

Bijna een jaar geleden kwam Tyson als bekeerd moslim vervroegd vrij uit de gevangenis. Hij was in 1991 veroordeeld werd wegens verkrachting van een fotomodel. Een jaar eerder was hij in Tokio de wereldtitel kwijtgeraakt aan James Buster Douglas, zijn enige nederlaag tegenover 42 overwinningen.

Bruno's nederlaag leidde tot grote teleurstelling in Groot-Brittannië. Lovable Frank deed zijn naam als lovable loser opnieuw eer aan. Naar schatting enkele miljoenen Britten volgden het gevecht via pay-per-view-tv en de BBC-radio. Het publiek had voor een record-bedrag van vijftien miljoen pond weddenschappen afgesloten. Ongeveer 95 procent van de deelnemers gokte op een overwinning van Bruno. Bruno, die voor de vierde keer een wereldtitel verloor, neemt waarschijnlijk binnenkort afscheid van de bokssport.