Drie doden bij onlusten in Irian Jaya

JAKARTA, 18 MAART. Bij rellen in Jayapura, de hoofdstad van de Indonesische provincie Irian Jaya, zijn vanmorgen ten minste drie mensen om het leven gekomen, aldus bronnen bij een ziekenhuis in de stad. De onlusten braken uit toen het stoffelijk overschot van Thomas Wainggai, een dissidente Papoealeider die woensdag in Jakarta in gevangenschap stierf, op het eiland aankwam.

Wainggai, die zich inzette voor een onafhankelijk Melanesië (dat naast Irian Jaya ook Papoea Nieuw Guinea en het eilandstaatje Vanuatu zou moeten omvatten) overleed woensdag in Jakarta op weg naar het ziekenhuis. Volgens het hoofd van de Cipinang-gevangenis, waar Wainggai een gevangenschap van twintig jaar uitzat, was de doodsoorzaak een hartaanval, maar in Irianese kringen verspreidde zich al snel het gerucht dat de Indonesische regering achter de dood van de Papoea-dissident zat.

Volgens een woordvoerder van het Indonesische leger braken de rellen uit toen een menigte van ten minste 3.000 mensen op weg was naar het vliegveld Santani om de aankomst van het stoffelijk overschot van de dissident af te wachten. “We weten niet precies wat er gebeurd is”, aldus de woordvoerder. “Maar plotseling werd de menigte hysterisch en begon zij winkels en voertuigen aan te vallen toen de stoet langs de staatsuniversiteit van Cendrawasih kwam.” Volgens ooggetuigen vuurden Indonesische militairen waarschuwingsschoten af om de demonstranten, die bewapend zouden zijn geweest met messen en stenen, tot kalmte te manen.

Rebellen van de Organisatie Vrij Papoea (OPM), die eveneens naar onafhankelijkheid van Irian Jaya streeft maar in tegenstelling tot de aanhangers van Wainggai daar Papoea Nieuw Guinea en Vanuatu niet bij willen betrekken, houden al sinds januari een groep van elf gijzelaars vast in het centrale bergland van Irian Jaya. Leiders van het OPM, aldus een Indonesische krant dit weekeinde, zullen de gijzelaars pas vrij laten als Indonesië en de internationale gemeenschap een onafhankelijke Papoeastaat erkennen. (Reuter, AP, AFP)