DIE ZEIT

Vorige week wijdde het Amerikaanse weekblad Newsweek zijn omslagverhaal aan 'De Duitse ziekte', maar de diagnose bleef bij tamelijk oppervlakkige waarnemingen, als: “De werkloosheid piekt naar een record, en op zondag kun je nog steeds geen melk kopen”. Het Duitse weekblad Die Zeit borduurt deze week voort op dit thema en wijst de politiek als hoofdschuldige aan voor de misère waarin het Duitse model verkeert. De politici verkeren nog in de winterslaap en verstoppen zich allemaal voor de waarheid, terwijl elk verder treuzelen oplossingen bemoeilijkt. “Als de oproep van Helmut Kohl tot politiek leiderschap ooit gerechtvaardigd was, dan toch wel in de actuele situatie”, aldus het blad. Het noemt drie concrete onderdelen die van een geloofwaardig herstelplan deel moeten uitmaken: lastenverlichting, belastinghervorming en afslanking van de staat.