Celstraf voor criticus van koning Hussein

AMMAN, 18 MAART. Een op de voorgrond tredende criticus van de vredespolitiek van de Jordaanse koning Hussein, Laith Shubailat, is gisteren in Amman tot drie jaar gevangenis veroordeeld wegens zijn scherpe aanvallen op de vorst.

De moslim-fundamentalist Shubailat, leider van de vakbond van ingenieurs en ex-parlementariër, hief stralend zijn vuist nadat het vonnis was voorgelezen. Shubailat werd in 1992 al eens ter dood veroordeeld wegens opruiing, maar korte tijd later gegratieerd. Volgens de rechter had Shubailat met zijn toespraken waarin hij de koning ervan had beschuldigd Jordanië aan Israel te hebben verraden, misbruik gemaakt van de vrijheid van meningsuiting. Shubailat had tevens kritiek geuit op de aanwezigheid van koning Hussein bij de begrafenis van de Israelische premier Rabin.

In Jordanië leeft veel kritiek op de toenadering die de koning tot Israel zoekt, met name omdat de verwachte economische voordelen van het vredesverdrag met de joodse staat nog uitblijven. Een groot aantal sympathisanten van Shubailat was gisteren bij het gerechtsgebouw in Amman verzameld om hem hun solidariteit te betuigen. Shubailat wordt verdedigd door 140 advocaten en heeft de steun van internationale mensenrechtengroepen. (Reuter, AFP)