Belgische Post en politie halen geld op

BRUSSEL, 18 MAART. Onder begeleiding van zwaarbewapende rijkswachters en politieagenten hebben werknemers van de Belgische posterijen gisteren overal in het land geld opgehaald bij grote winkelcentra en dat overgebracht naar kluizen van de Nationale Bank van België. De grootscheepse operatie, waarvoor ongeveer 2.000 politiemensen waren ingeschakeld alsmede honderden vrijwilligers van De Post, was nodig doordat de geldtransporteurs in België al bijna twee weken staken.

Het in veiligheid brengen van het geld uit de overvolle kluizen van zo'n tachtig winkelcentra gebeurde gisteren in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken, Johan Vande Lanotte. Die wilde het risico indammen dat overvallers gebruik zouden maken van de staking van de geldtransporteurs door hun slag te slaan bij supermarkten en andere grote winkels.

In het collectieve geheugen van de Belgen staan nog steeds de uiterst bloedige overvallen op supermarkten gegrift die in de jaren tachtig werden uitgevoerd door de zogeheten Bende van Nijvel. Daarbij vielen tientallen doden onder het personeel en het winkelende publiek.

De ongeveer 1.200 Belgische geldtransporteurs gingen anderhalve week geleden in staking, nadat bij een overval op een geldtransport in Charleroi een collega was doodgeschoten. Een week eerder was ook al een geldophaler vermoord. De geldlopers eisen nu strengere veiligheidsmaatregelen.

Het geld, dat gisteren werd vervoerd in de rode vrachtwagens van De Post, is in zakken overgebracht naar de kluizen van de verschillende bijkantoren van de Nationale Bank. Het blijft daar liggen tot de staking voorbij is. Dat betekent dat de winkelbedrijven er ook geen rente over ontvangen van hun huisbankiers.

Vakbonden en directie zouden vandaag opnieuw om de tafel gaan zitten. De staking begint ook steeds meer gevolgen te krijgen voor de geldvoorziening in België. Gisteren was ongeveer de helft van het aantal geldautomaten al leeg, zodat er geen geld meer uit de muur kon worden gehaald. Naar verwachting zullen de komende dagen steeds meer automaten nee gaan verkopen als de staking blijft voortduren.