Ajax buitenshuis middenklasse-auto

VOLENDAM, 18 MAART. In de eerste competitiehelft was het de spelers van Ajax om het even of een uit- of thuiswedstrijd werd afgewerkt. Op vreemde bodem pakten de Amsterdammers vorig jaar meer punten dan in De Meer. Daar is verandering in gekomen. Zo veel dat zelfs het onderaan staande FC Volendam gisteren een punt pakte tegen de koploper, 0-0.

Voor de winterstop leverden acht uitwedstrijden leverden evenveel overwinningen op, een gemiddelde van één op één dus. Het dure Ajax liep als een dito Amerikaanse slee. De mannen van Louis van Gaal snelden iedereen voorbij en namen in hetzelfde tempo punten tot zich als een Chevrolet of Chrysler benzine. Sinds 1 januari vertoont Ajax trekjes van een middenklasser. Vijf uitwedstrijden, één overwinning. Daar tegenover staan nederlagen bij Willem II en Vitesse. Chauffeur Van Gaal lijkt zijn pronkjuweel te hebben ingeruild.

De wetenschap dat het Ajax dit jaar in uitwedstrijden niet best afgaat, was voor Volendam echter geen reden om vooraf in een goed resultaat te geloven. De thuisploeg deed het dit jaar immers nog veel slechter: nul uit vijf, doelsaldo 0-13.

In het deprimerende doelsaldo kwam gisteren weliswaar geen verandering, maar de stemming kreeg een positieve injectie. De 0-0 werd goed gevierd aan de boorden van het IJsselmeer. Trainer Bert Jacobs bespeurde de laatste weken al “dat er iets gaande was” en beschouwde het punt als een fikse ruggensteun voor het competitieslot. Zijn ploeg speelt daarin nog zes keer thuis en heeft alles nog in eigen hand.

Ajax wacht woensdag al weer een thuiswedstrijd. Voor de Champions League komt Borussia Dortmund op bezoek. Ajax verloor gisteren niet alleen twee punten, maar ook Finidi George. De Nigeriaanse rechtsbuiten liet zich tegen Volendam al na vijftien minuten wisselen met een spierblessure. Het is zeer twijfelachtig of hij overmorgen mee kan spelen. Nordin Wooter zal eventueel zijn vervanger zijn.

Van Gaal zal zijn elftal sowieso om moeten gooien. Patrick Kluivert is tegen de Duitsers geschorst en Peter Hoekstra niet-speelgerechtigd. De trainer hoopt dat geblesseerde Danny Blind weer kan spelen, zodat Frank de Boer naar de linkerflank kan verhuizen en Winston Bogarde de plaats van Hoekstra als linkerspits kan innemen.

Ook Borussia moet veel spelers missen. Sammer en Reuter zijn geschorst, Möller en Berger geblesseerd en Heinrich mag net als Hoekstra niet spelen. Het meedoen van Julio Cesar is nog onzeker. Zaterdag bracht de koploper van de Bundesliga VfB Stuttgart de grootste thuisnederlaag in de historie toe: 0-5.

Op Jari Litmanen kunnen de Amsterdammers woensdag wel rekenen. De Fin maakte gisteren 25 minuten voor tijd zijn rentree nadat een reeks van kleine blessures hem een tijdje aan de kant had gehouden. Litmanen zal achter Kanu spelen, omdat Kluivert geschorst is. Bij afwezigheid van Kanu posteerde Van Gaal tegen Volendam Andrei Demtsjenko in de punt van de aanval. De Rus mocht na een dramatisch slecht eerste helft alweer inrukken.

Ajax had toen drie kansen gehad om op voorsprong te komen. Een halve omhaal van Kluivert, een zwak schot van dezelfde speler en een afzwaaier van Peter Hoekstra stelden Volendam-doelman Edwin Zoetebier voor weinig problemen. In de zeventiende minuut kwam de thuisclub bijna op voorsprong. Marcel Valk stuurde Ronald de Boer het bos in, zijn voorzet kwam voorbij de tweede paal waar de sterke Radoslav Samardzic via de grond op doel volleerde. Ploeggenoot Jerry Simons hield de bal voor de doellijn tegen.

Grote problemen kende Volendam niet. Ajax speelde statisch, libero Frank de Boer zag vaak geen andere mogelijkheid dan de lange bal te hanteren. De gelegenheids-aanvoerder vond zelden de juiste richting, waardoor de thuisclub vrij makkelijk overeind bleef. Slechts de eerste vijf minuten na rust stond Volendam op instorten. Eerst vuurde Arnold Scholten van dichtbij een bal op de vuisten van Zoetebier, twee minuten later kreeg Hoekstra tot twee keer toe de kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Een onwaarschijnlijke redding van Zoetebier, gevolgd door een perfecte sliding van Rene Binken hielden Volendam op de been.

    • Orkun Akinci