Ziekte belemmert graanexport van VS

PARIJS, 16 MAART. De Amerikaanse regering heeft gisteren om snel diplomatiek overleg gevraagd met een landen die veel voedsel importeren, in een poging om de vastgelopen graanexport van de Verenigde Staten weer op gang te krijgen. Deze week stopte de Amerikaanse export van graan naar 21 landen abrupt, nadat een zeldzaam optredende ziekte in graansilo's in de staat Arizona was geconstateerd. De graanberg hoopt zich daarom op, juist nu de wereldvoorraden laag zijn geworden. Als gevolg daarvan steeg de tarweprijs op de Amerikaanse termijnmarkten donderdag tot een record van 4,01 dollar per bushel (36,4 kubieke centimeter).

Een overeenkomst over verscherpte veiligheids- en kwaliteitsinspectie moet volgens diplomaten snel bereikt worden, om een voorraad graan ter waarde van 1 miljard dollar, die in Amerikaanse havens ligt te wachten, te kunnen verschepen. Daarbij moet ook een compromis met de importerende landen worden gesloten over restricties die zij hanteren ter bescherming van de gezondheid van hun burgers.

“Wij proberen zo snel mogelijk oplossingen met elk individueel importerend land te vinden om de graanhandel weer op gang te brengen, zei een Amerikaanse deskundige die de onderhandelaars adviseert.

De graanmarkt is in verwarring sinds woensdag, toen de Verenigde Staten, 's werelds belangrijkste graanleveranciers, een groot deel van hun export hadden stopgezet, nadat de muf stinkende Karnal Bunt schimmel in Arizona partijen tarwe had aangetast. Het ministerie van landbouw in Washington acht het probleem ernstig, maar onderstreept dat het zich slechts in een klein deel van het land voordoet, waar de graanopslag inmiddels is gesoleerd. Gisteren heeft minister van landbouw Dan Glickman het Witte Huis nader ingelicht.

De Karnal Bunt-ziekte, ook bekend als 'vuilstinkende tarwe', heeft slechts op één plaats in Arizona toegeslagen en is niet aangetroffen in het overgrote deel van de enorme oogst van de Verenigde Staten. De schimmel tast de kwaliteit van het graan aan, maar is niet schadelijk voor mensen.

Het embargo op de export was nodig in afwachting van nader onderzoek dat intussen is verricht, omdat veel landen hun graanimport uit landen waar de ziekte optreedt, stopzetten.

China, de grootste importeur van graan ter wereld, wacht op 2,5 miljoen ton Amerikaanse tarwe en heeft de VS beschuldigd van een dubbele moraal waar het de graanpolitiek betreft. Washington heeft de Chinese leiders namelijk al enige tijd gekritiseerd omdat ze bij wijze van handelsbarrière de import van tarwe die met een andere ziekte, bekend als TCK, was besmet, hadden geblokkeerd. (Reuter)