Verwarring over doorgifte van Sportkanaal slaat toe

ROTTERDAM, 16 MAART. De lancering van het Sportkanaal wekte bij de NOS woede om het verlies van de uitzendingen over voetbal. Bij de rest van de betrokken partijen in Nederland heerst sindsdien vooral onvoorstelbare verwarring over de vraag wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Donderdag maakte het Sportkanaal bekend dat er een akkoord was gesloten met het Amsterdamse kabelbedrijf A2000 voor de doorgifte van de nieuwe zender. Dergelijke akkoorden met 138 kabelexploitanten zijn nodig geworden nadat de overkoepelende vereniging van kabelbedrijven dinsdag bekend maakte niet in te gaan op de eis van twee gulden per abonnee die het sportkanaal voor doorgifte wil hebben.

Onmiddellijk sloeg de verwarring toe. Volgens A2000 wordt het sportkanaal toegelaten tot een 'pluspakket' met een aantal andere zenders die slechts achter een decoder te zien zijn en de kijker maar liefst 15 tot 20 gulden per maand extra gaat kosten. Het Sportkanaal zegt officieel niet op het prijsbeleid van de Amsterdamse kabelexploitant in te gaan, maar bronnen bij de nieuwe zender stellen dat met een dergelijke prijs natuurlijk nooit zal worden ingestemd. Terug bij A2000 voor nader commentaar blijkt de kabelexploitant niets meer te zeggen. “We hebben een persstop afgekondigd. Het is zo gaan bloemkolen”, aldus de woordvoerder.

Gisterochtend kon het kabelbedrijf Nuon in Arnhem inspelen op de verontwaardiging over de Amsterdamse prijs door aan te kondigen het sportkanaal vanaf augustus “gratis” aan te bieden. Intussen zal het sportkanaal wel de gevraagde 2 gulden per aansluiting ontvangen. “Dat halen we uit onze eigen exploitatie”, zegt de woordvoerder. Lang hoeft dat niet, want de gratis doorgifte duurt slechts een jaar. In 1998 zal ook de Arnhemse kijker de volledige prijs van twee gulden krijgen doorberekend. Dan verschijnt het Sportkanaal namelijk evanals in Amsterdam in een pluspakket met decoder.

De tijdelijke gratis doorgifte van het Sportkanaal heeft ook met loyaliteit te maken, erkent de woordvoerder van Nuon. De kabelaar is immers voor 7 procent aandeelhouder van de sportzender. Maar volgens Nuon speelt vooral “de uiterst verwarrende discussie” onder meer in de politiek een rol. Met een definitieve keuze kan in zo'n situatie beter even gewacht worden. En deze situatie kan nog even aanhouden. Zo is de grootste kabelexploitant Casema (onder meer Utrecht en Den Haag) naar eigen zeggen nog niet eens begonnen met gesprekken over het Sportkanaal.

Dinsdag moet de rechter er aan te pas komen om aan een ander aspect van de verwarring een eind te maken. Was de KNVB eigenlijk wel eigenaar van de rechten op uitzendingen van voetbalwedstrijden, toen ze die rechten verkocht aan het Sportkanaal? Feyenoord vindt dat de clubs zelf die rechten mogen uitbaten en heeft een kort geding aangespannen. Maar los van de vraag of de voetbalbond de rechten wel mocht verkopen, heerst er nog eens onduidelijkheid over de vraag wat er nu eigenlijk is verkocht. Feyenoord-woordvoerder Van der Herik wapperde met de tekst van het akkoord tussen het sportkanaal en de KNVB om aan te tonen dat behalve 'gewone' rechten ook de pay-per-view-rechten zijn verkocht aan het sportnet. Angstig voor de clubs, want dan gaat het om live uitzendingen van elke ere- en eerstedivisiewedstrijd in de regio waarvoor per keer betaald wordt. Een concurrent voor het stadionbezoek dus.

Feyenoord-advocaat H. Mentink moet zijn cliënt echter afvallen. “In overeenkomst tussen de KNVB en het sportkanaal wordt pay-per-view juist expliciet uitgesloten, in artikel 2 lid 4”, zegt de advocaat desgevraagd. De uitlatingen van Van der Herik “laat ik voor rekening van de heer Van der Herik”.

    • Jaco Alberts