Vervalser stambomen krijgt boete van 50.000 gulden

ROTTERDAM, 16 MAART. Met een kopieerapparaat en een computerprogramma heeft Van P. negentigduizend gulden verdiend aan het verkopen van vervalste stambomen en familiewapens. De Rotterdammer benaderde mensen met de belofte dat zij na overmaking van ongeveer vijftig gulden een uitgebreide geslachtsbeschrijving en een authentiek familieschild zouden krijgen toegestuurd.

De werkwijze van de man was eenvoudig. Via de Mormonenkerk, die beschikt over familiegegevens, legde hij de hand op enkele bestaande stambomen. Met de zoek-en-vervang-functie op de computer verving hij de naam van zo'n bestaande stamboom door de naam van zijn klant. Gevolg was dat veel kopers dezelfde stamboom ontvingen. Familiewapens kopieerde hij uit een standaardwerk over wapens uit de vorige eeuw.

Na verloop van tijd verwisselde Van P. enige namen en data om de gelijkenis tussen verkochte stambomen minder op te laten vallen. Dat leidde tot kolderieke fouten. Zo brachten getrouwde mannen kinderen voort en trouwden voorouders in Hoofddorp toen de Haarlemmermeer nog niet was drooggelegd. Door deze slordigheden werd de oplichting bemerkt.

Het vervalsen van stambomen en familiewapens is niet ongevaarlijk. Volgens G. Bothof, woordvoerder van de Nederlandse Genealogische Vereniging Naarden, kan de oplichting leiden tot geschiedsvervalsing. “Nu worden de vervalste stambomen nog herkend, maar over honderd jaar misschien niet meer. We lopen het risico dat deze gegevens in archieven terechtkomen en als historisch materiaal worden beschouwd.”

De vervalser is door de Rotterdamse rechtbank gestraft met een boete van vijftigduizend gulden.