Verkiezingen in Sierra Leone verlopen kalm

FREETOWN, 16 MAART. In de Westafrikaanse staat Sierra Leone heeft gisteren de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaatsgehad. De overgebleven kandidaten zijn Ahmad Tejan Kabbah van de Volkspartij van Sierra Leone (SLPP) en John Karefa-Smart van de Verenigde Nationale Volkspartij (UNPP). Kabbah is favoriet omdat hij bij de eerste ronde, op 26 en 27 februari, het hoogste percentage van de stemmen haalde en enkele kleinere partijen die bij de eerste ronde nog een eigen kandidaat hadden, zich inmiddels voor hem hebben uitgesproken. Ook gisteren was, juist als bij de eerste ronde, de opkomst zeer hoog. De uitslag van de tweede ronde is waarschijnlijk niet voor morgenavond bekend, aldus bronnen bij de kiescommissie. James Jonah, het hoofd van de kiescommissie, sprak gisteren van een “uitstekende dag”.

In Freetown heerste gisteren de angst dat de rebellen van het Revolutionaire Verenigde Front (RUF), die zich tegen de verkiezingen hebben uitgesproken, opnieuw een poging gaan ondernemen om de stembusstrijd te verstoren. Vanmorgen echter waren er nog geen meldingen van aanvallen van de rebellen. Bij aanvallen van het RUF tijdens de eerste ronde kwamen ten minste negen mensen om het leven.

Vorig jaar al, toen het toenmalige militaire regime tot de verkiezingen besloot, gingen aanhangers van het RUF een aantal dorpen binnen en hakten de rechterhand van een groot aantal dorpelingen af om de SierraLeoners er zo van te weerhouden de gang naar de stembus te maken.

Veel SierraLeoners hopen dat de rebellen een nieuwe, democratisch gekozen, burgerregering meer respecteren dan de militaire regeringen die het land sinds 1992 bestuurden. Vredesoverleg tussen het RUF en de regering in buurland Ivoorkust liep tot nog toe op niets uit. Volgens waarnemers in Freetown is er nu echter een kans dat de rebellen ertoe gebracht kunnen worden de wapens neer te leggen. Sinds het regeringsleger wordt geholpen door Zuidafrikaanse huurlingen heeft het de rebellen een groot aantal nederlagen toegebracht. De regering in Freetown heeft de huurlingen in ruil voor hun hulp betrokken bij de winning van diamanten in het land. (Reuter)