Van Aartsen wil verbod op levende aasvisjes

DEN HAAG, 16 MAART. Minister Van Aartsen (Visserij) wil het vissen met levende aasvisjes met ingang van 1 januari 1997 in alle wateren verbieden. De fracties van de VVD, PvdA en CDA vinden dat de vissers meer tijd moet worden gegund om tot zelfregulering over te gaan. D66 steunt de minister. Dit bleek deze week tijdens de behandeling van de Visserijwet in de Tweede Kamer.

Volgens Van Aartsen heeft de Nederlandse Vereniging van Sportvissers Organisaties (NVVS) niet voldoende gedaan om het vissen met levende visjes te ontmoedigen. “Er bereiken mij weinig signalen uit de sportvisserij die laten zien dat ze tot een systeem van zelfregulering willen overgaan. Een verbod zal nodig zijn”, aldus de minister. Het vissen met maden, wormen en vliegen blijft wel toegestaan.

De meeste Kamerfracties vonden de opstelling van de minister gisteren te voortvarend. Zij willen dat de NVVS meer ruimte moet krijgen om zelf orde op zaken te stellen. “Sportvissers regels door de strot duwen die ze niet willen helpt niet”, zei het Tweede-Kamerlid Vos (VVD). Smits (CDA) vindt dat het kabinet zich moet houden aan de afspraken die gemaakt zijn met de visserijorganisaties. “We kunnen nu niet eenzijdig zeggen dat vissen met levend aas verboden is.” Het CDA is er overigens wel voorstander van om “op termijn” een verbod in te stellen. Ook de PvdA wil ruimte voor overleg.

De PvdA wil een eventueel verbod op termijn regelen door een Algemene Maatregel van Bestuur.