Treinongeval bij Woerden: 15 gewonden

WOERDEN, 16 MAART. Tussen Gouda en Woerden is gistermiddag een intercity-trein op een kraanwagen gereden. De bestuurder van de kraanwagen, een graafmachine die naast de rails aan het werk was, raakte zwaargewond. De machinist van de trein bleef ongedeerd. Veertien treinreizigers raakten gewond. Twee zwaargewonde passagiers werden door een traumahelikopter van de ANWB opgehaald.

Om ongeveer half vier kwam de intercity uit de richting Gouda bij de overweg Hogeweg, waar de graafmachine net de rails over wilde steken. De machinist van de trein zag de graafmachine en heeft nog geprobeerd te remmen. Hij kon echter niet voorkomen dat de giek op twee plaatsen de zijkant van de trein geheel doorboorde.

De hulpverlening kwam snel op gang. Tientallen brandweermannen, politie en spoorwegmedewerkers probeerden de passagiers te bevrijden. Omdat de trein slechts bereikbaar was via een zeer smalle weg, kwamen de bussen die de reizigers verder moesten vervoeren moeilijk ter plaatse. De hele omgeving werd afgezet. De reizigers in het achterste gedeelte van de trein moesten uren wachten voordat zij de trein konden verlaten. Veel passagiers moesten naar Enschede, de eindbestemming van de trein.

Het treinverkeer tussen Gouda en Woerden bleef tot laat in de avond gestremd. Technici van de Nederlandse Spoorwegen moesten veel nieuw materiaal aanslepen, over een lengte van 500 meter waren de leidingen kapotgetrokken.

Later op de middag bezocht ook mr. Pieter van Vollenhoven, in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Spoorwegongevallenraad, de plaats van het ongeval.

Zondag zal er wederom geen treinverkeer mogelijk zijn rond Woerden, dit keer wegens werkzaamheden aan het spoor. Tot 13.00 uur rijden er geen treinen tussen Utrecht en Woerden. Er rijden bussen. Het verkeer tussen Breukelen en Woerden ligt de hele dag stil. Maandag wordt het nieuwe spoorviaduct bij Harmelen in gebruik genomen.