Steekpenningen niet langer aftrekbaar

DEN HAAG, 16 MAART. De fiscale aftrek van steekpenningen, vuurwapens en waakhonden wordt geschrapt. Dat is de kern van een wetsvoorstel van staatssecretaris Vermeend (Financiën) dat gisteren door de ministerraad is aanvaard.

De discussie over 'criminele aftrekposten' werd eind 1994 weer actueel toen uit een tv-documentaire bleek dat de belastingdienst de aanschaf van een revolver met munitie als legitieme aftrekpost beschouwt voor een handelaar in softdrugs. Ook de aanschaf en het onderhoud van pitbulls, die nieuwsgierigen op een veilige afstand moeten houden, is fiscaal aftrekbaar.

De staatssecretaris van financiën kondigde aan dat er een eind zou komen aan de bekritiseerde aftrek van pistolen en andere criminele hulpmiddelen.

Vermeend wilde in eerste instantie zijn inspecteurs instrueren de 'criminele' aftrekposten te schrappen. Bij nader inzien leek het allemaal complexer te liggen, want de huidige wet staat de betwiste aftrekposten toe. Daarom wordt de wet nu veranderd.

Vermeend wil dat er een relatie komt tussen de maatschappelijke aanvaardbaarheid van het ondernemerschap en fiscale aftrekposten. De grens wordt bepaald door wat er in het wetboek van strafrecht staat. In het algemeen maatschappelijk belang moeten criminele activiteiten tot het uiterste worden bestreden, aldus Vermeend. Met deze wetswijziging zoekt Nederland aansluiting bij het Duitse fiscale systeem.

Saillant is dat de wetswijziging aan de vooravond van de behandeling van de drugsnota in de Tweede Kamer komt. In Frankrijk en de Verenigde Staten heeft men moeite met liberale Nederlandse drugsbeleid.

Maar de Fransen en Amerikanen kunnen helemaal niet begrijpen dat in Nederland een deel van de omkoopsom van hun ambtenaren met de fiscus kunnen worden verrekend.