Staat krijgt 1,7 miljard door DSM- transactie

AMSTERDAM, 16 MAART. De verkoop van zijn resterende belang in het chemieconcern DSM heeft de staat in totaal 1,7 miljard gulden opgeleverd. Dit hebben de direct betrokken ministeries, Financiën en Economische Zaken, en ABN Amro, de bank die de verkoop heeft geleid, gisteren meegedeeld. Met de verkoop is het privatiseringsproces van DSM dat in 1989 begon, afgerond.

De jongste verkoopronden geschiedden in twee tranches: 20 procent ging op 21 februari in de vorm van (7.340.000) cumulatief preferente aandelen naar een beperkt aantal institutionele beleggers. De overige 11 procent werd deze week aangeboden aan particuliere en institutionele beleggers.

Gistermiddag werd de prijs van de gewone aandelen, die het laatst zijn aangeboden, vastgesteld op 154 gulden per stuk, 40 cent beneden de slotkoers die het aandeel DSM bereikte. Volgens marktpartijen is circa een kwart van deze 3.965.550 gewone aandelen naar particuliere beleggers gegaan. Ongeveer 60 procent van de vraag was volgens ABN Amro afkomstig uit Nederland.

ABN Amro-directeur Menno de Jager toonde zich gisteravond “bijzonder tevreden” over de vraag naar DSM-aandelen die was opgebouwd in een 'proces van bookbuilding' en over de uiteindelijk behaalde opbrengst. Dat proces was wellicht “iets makkelijker” geweest als vorige week de beurzen niet plotseling sterk waren gedaald, aangevoerd door Wall Street. Maar door de snelle opleving van de beurzen werd de verkoop toch een succes. De recente publikatie van de gunstige DSM-jaarcijfers over 1995 heeft geholpen, aldus De Jager. De netto winst over '95 lag op 1 miljard. “Alles overziende geloof ik niet dat we uiteindelijk een hogere opbrengst hadden kunnen behalen.”