Residentie Orkest gaat met andere zalen in zee

DEN HAAG, 16 MAART. Het Residentie Orkest gaat in het komende seizoen bij het organiseren van concerten samenwerken met andere Haagse podia en kunstinstellingen, zoals Diligentia, het Filmhuis, Het Paard, Korzo, het Koninklijk Conservatorium en het Gemeente Museum. Tegenover de eigen Dr. Anton Philipszaal aan het Spui wordt in september de Nieuwe Kerk in gebruik genomen als zaal voor kamerconcerten, als tenminste de financieën voor aanpassingen van akoestiek en inrichting via sponsoring verzekerd zijn. Het Residentie Orkest, dat zich volgens directeur Van den Akker beschouwt als “het vlaggeschip” van Den Haag, vindt de eigen financiële situatie “zorgelijk”: het orkest wil van de armlastige gemeente per jaar een miljoen meer subsidie en daarnaast extra geld voor de programmering van de Dr. Anton Philipszaal en een miljoen voor verbetering van de salariëring van de musici. In het komende seizoen, dat in april en mei 1997 een Brahms Festival vermeldt, zal een serie van zes concerten 'Lost Paradise' gaan, met o.a. twee wereldpremières van stukken van Peter Schat: een kamermuziekwerk en het Indisch Requiem op teksten van Ton Malaka, Jan Eijkelboom en Rudy Kousbroek. Het contract met chef-dirigent Jevgeni Svetlanov is verlengd tot en met augustus 1999.