Primeur dressuur Van Grunsven

DEN BOSCH, 16 MAART. Wereldkampioen Anky van Grunsven had gisteren in de Grand Prix Dressuur op de tweede dag van Indoor Brabant weinig tegenstand. Haar kampioenspaard Bonfire was iets dikker geworden in zijn wedstrijdloze periode en dat stond hem goed. Heel rustig voerde Bonfire alle gevraagde oefeningen uit, alsof hij wist dat het maar om een routineklusje ging. Want vandaag, in de kuur op muziek, de specialiteit van Van Grunsven van het wereldkampioenschap, worden er pas echte hoogstandjes gevraagd. Indoor Brabant heeft de primeur van de nieuwe kuur die Van Grunsven voor dit olympische seizoen heeft ontworpen.

Van Grunsven heeft inmiddels een reputatie hoog te houden en de proef waarmee ze zowel het wereldkampioenschap in 1994, als de wereldbeker vorig jaar won, is bijna niet te evenaren. Van Grunsven: “Zo'n proef, met muziek die zo goed in het gehoor ligt, zodat mensen er echt ontroert door raakten, die krijg ik toch nooit meer. Maar ik denk dat deze nieuwe proef rijkunstig meer te bieden heeft. Hij is moeilijker. De muziek ligt ook wel goed in het gehoor. Ik rijd op instrumentale versies van liedjes van Genesis, de Rolling Stones en de Eagles.” Van Grunsvens partner en trainer Sjef Janssen is er van overtuigd dat de nieuwe proef nog meer klasse heeft. “Het samenspel tussen de muziek en het rijden kan niet beter. Elke muzikale overgang markeert een beweging van het paard. Voor mij is het ook tekenend voor de progressie die Bonfire nog steeds doormaakt, dat de muziek die we nu voor de galop hebben gekozen vrij dramatisch en druk is. Twee jaar geleden hadden we deze muziek beslist niet kunnen gebruiken. Toen kozen we expres voor iets rustigs, omdat elk jurylid anders meteen zou hebben gevonden dat Bonfire te veel spanning in zijn bewegingen toonden. Nu straalt Bonfire echt zelf zoveel rust uit, dat opzwepende muziek daar geen afbreuk aan doet.”

De mening van de vier serieus kijkende heren en de ene dame aan de rand van de arena over de nieuwe kuurproef, wordt met spanning afgewacht. Hun visie is niet alleen voor Indoor Brabant van belang. Want het speciale jurykwintet in Den Bosch is de olympische jury, die in Atlanta ook beslist over de medailles. En de kuur zal in Atlanta voor het eerst deel uitmaken van de formule voor de individuele dressuurmedailles.

Dressuurbondscoach Wim Ernes laat er geen twijfel over bestaan. Teamgoud voor de Nederlandse dressuurploeg in Atlanta, dat ligt nog steeds binnen de mogelijkheden. Alleen moeten er niet nog meer blessures optreden bij de paar Nederlandse paarden die boven de zeventig procent kunnen scoren. Drie van zulke scores zijn in elk geval noodzakelijk voor goud. Van Grunsven en Rothenberger zijn zeker van een teamplaats. Sven Rothenberger werd met zijn in december verworven miljoenenpaard de hengst Weydin, gisteren met 71,49 procent tweede in de Grand Prix achter Van Grunsven.

De derde zekere teamkandidaat was Ellen Bontje, maar zij is dat inmiddels niet meer. Haar toppaard Olympic Silvano is in februari geopereerd aan een griffelbeentje. Inmiddels heeft Bontje haar WK-paard van 1994, Heuriger, terug op stal. Maar dit paard is inmiddels zeventien jaar en is na de WK volledig uit training geweest. “We hebben hem verschillende middelen moeten geven omdat zijn bloedbeeld niet klopte. Verder zat er natuurlijk geen spier meer op zijn lijf. Inmiddels blijkt uit het bloed alleen nog dat hij spierpijn heeft en begint ook de glans en kleur op zijn huid terug te komen.”

    • Claartje van Andel