Politie pakt pillen met olifantendrug

ZWOLLE, 16 MAART. In een onderzoek naar een Chinese drugsbende heeft de politie vorig jaar zes miljoen pillen en tabletten onderschept die gemaakt waren van een stof die onder meer wordt gebruikt om olifanten onder narcose te brengen.

Justitie en politie verklaarden gisteren op een persconferentie dat ze met de tot nu toe geheim gehouden vondst van de “synthetische heroïne PFF (parafluorfentyl) een ramp hebben voorkomen. Want het innemen van twee à drie van deze pillen kan al dodelijk zijn”.

Niet bekend

Justitie en politie maakten gisteren melding van de onderschepping nadat op die dag de laatste hoofdverdachte in deze drugsaffaire voor de rechter in Zwolle was verschenen. Tegen hem is vijftien jaar geëist. Hij wordt ook verdacht van een moord in Rotterdam, een afrekening in het criminele circuit.

De pillen zijn in Nederland vervaardigd door een 40-jarige chemicus van Chinese afkomst uit Heerhugowaard. Tijdens huiszoeking vond de politie in zijn huis zuivere PFF. Alleen het opsnuiven daarvan kan al dodelijk zijn. De man zelf had voldoende beschermende maatregelen genomen. Volgens justitie en politie is er grote deskundigheid nodig om PFF aan te maken. De man is inmiddels door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot vier jaar cel.

De bende waartoe de man behoorde, hield zich ook bezig met de handel in heroïne. De politie nam in Nederland 10,5 kilo, in Bangkok 17,5 kilo en in Parijs 13 kilo in beslag, evenals ruim 60.000 xtc-tabletten, vier kilo amfetamine, 205 kilo grondstoffen, zoals cafeïne, een laboratorium, tien vuurwapens, valse creditcards en gestolen paspoorten.