Persson wordt nieuwe premier van Zweden

STOCKHOLM, 16 MAART. De Zweedse minister van financiën, Goran Persson (46), is gisteren tijdens een partijcongres gekozen tot de nieuwe leider van de regerende Zweedse Sociaaldemocratische Partij.

Persson, die volgende week door het parlement formeel tot premier zal worden benoemd en een nieuwe regering zal vormen, vervangt de aftredende premier Ingvar Carlsson. Persson maakte tijdens zijn toespraak voor de partijleden duidelijk dat hij het bezuinigingsbeleid dat hij heeft gevoerd sinds hij in 1994 minister van financiën werd, wil voortzetten. Hij zei dat de staatsuitgaven wel kleiner zijn geworden maar noemde ook de werkloosheid in Zweden - in een duidelijk gebaar aan de linkervleugel van de partij - nog steeds “angstwekkend hoog”. Die werkloosheid bestrijden door overheidsgeld in de economie te pompen, zou volgens Persson echter een “Pyrrhusoverwinning” betekenen. Hij zei dat hogere staatsuitgaven om de werkloosheid te bestrijden, of verplichte verkorting van de werktijden, slechts zouden uitmonden in een “spiraal van inflatie”. Met zijn toespraak heeft Persson duidelijk gemaakt dat hij er niet voor terugdeinst om de traditionele linkervleugel in de partij, die fel gekant is tegen de strenge bezuinigingen, voor het hoofd te stoten. De hervorming van de welvaartsstaat is het heetste politieke hangijzer in Zweden en evenals het besluit voor toetreding tot de Europese Unie, twee jaar geleden, de oorzaak van grote onenigheid binnen de Sociaaldemocratische partij. (Reuter)