Melkkoe

De Nederlandse stroomproducenten gaan er prat op dat hun tarieven tot de laagste in West-Europa behoren, maar binnenkort komen ze er in die vergelijking minder florissant vanaf. Niet omdat de produktie van elektriciteit zoveel duurder zou worden. Integendeel het kan aanmerkelijk goedkoper zoals McKinsey vorig jaar in een lijvig rapport heeft angetoond. Maar de rekening moet volgens directeur-generaal Stan Dessens van Energie (EZ) omhoog omdat een nieuw stroomproduktiebedrijf, dat moet onstaan uit een fusie van de vier bestaande bedrijven, te weinig eigen vermogen zal hebben.

De energieconsument wordt zo langzamerhand een melkkoe. Hij betaalt al BTW, MAP-heffing (Milieu Actie Plan) en Ecotax op zijn rekening. Van dit geld krijgt hij weer een deel terug via de inkomstenbelasting en als hij op zijn energieverbruik weet te besparen, of via goedkope spaarlampen en zuinige cv-ketels. Grootverbruikers werden onlangs met een forse tariefsverhoging opgezadeld. Voor de Dessens-heffing is er geen compensatie. Die vult het gat dat aandeelhouders in de stroomfabrieken - provincies en gemeenten - hebben gegraven door jarenlang winsten van deze semi-overheidsbedrijven op te zuigen.

De overheid geeft en neemt. Ook als Dessens zijn zin niet krijgt, wordt de rekening aan de verbruikers gepresenteerd. Want een laag eigen vermogen moet worden aangevuld met leningen waarover rente moet worden betaald. Minister Wijers moet zijn fusieplan snel realiseren, dan kunnen de stroomproducenten aanmerkelijk efficiënter gaan werken, wordt de planning van het vermogen eindelijk verbeterd en de dure overcapaciteit weggewerkt.

    • Theo Westerwoudt