Meisje gedood, man gewond door kogelschot in Belfast

BELFAST, 16 MAART. Een man heeft gisteravond in Belfast met een kogel door de ruit van een woonhuis een tienjarig meisje doodgeschoten en een man verwond.

De Noordierse politie meldde gisteravond dat de aanslag niet was opgeëist en dat het motief voor de moord nog onbekend was.

Volgens de politie reed om kwart voor negen gisteravond een aantal mannen in een auto op het huis af. Een van de mannen stapte uit en vuurde, waarna de auto snel doorreed. De man is ernstig gewond, het meisje overleed later aan haar verwondingen in het ziekenhuis.

Volgens een Brits persbureau is de schietpartij onderdeel van een serie moorden vorig en dit jaar in Belfast, die in verband staan met drugshandel.

Zowel het Ierse Republiekinse Leger (IRA) als de pro-Britse loyalistische paramilitairen hadden de gewoonte om, ook na het staakt-het-vuren dat de beide organisaties in 1994 hebben afgekondigd, binnen de eigen gemeenschap 'bestraffingsacties' uit te voeren om tegenstanders en criminelen af te schrikken.

Begin vorige maand heeft de IRA het staakt-het vuren opgezegd omdat de Britse regering, die eist dat de IRA eerst begint met ontwapening voordat met alle partijen over de toekomst van Noord-Ierland kan worden overlegd, het vredesproces zou dwarsbomen. Sindsdien is een aantal bomaanslagen gepleegd waarbij in totaal twee doden en negen gewonden vielen. (AP)