Kletsjpraat

Gary Klesch, een Amerikaanse opkoper van schulden van bedrijven in financiële doodsstrijd, cirkelt weer boven Nederland. Hij zegt voor enkele tientallen miljoenen guldens obligaties Fokker te hebben en dringt aan op een financiële reorganisatie, zodat Fokker overeind kan blijven.

Klesch geniet in Nederland enige bekendheid vanwege zijn rol bij de afwikkeling van de boedel van Daf, de vrachtwagenfabrikant die in 1993 op de fles ging en daarna door overheid en financiers weer op de weg geholpen werd. Nu is Daf een winstmaker eerste klas: vorig jaar 164 miljoen gulden.

Klesch had obligaties van het oude Daf en kreeg de trustmaatschappij die de belangen van de beleggers moet behartigen na lang aandringen en dreigen zo ver om naar de rechter te stappen. De eis: terugbetaling van de obligaties. De banken van Daf, die wel geld terugkrijgen op hun kredieten, bestrijden dat de obligatiebeleggers recht hebben op zoveel geld. De strijd gaat om de aandelen van het nieuwe Daf, het meest waardevolle dat nog in de boedel zit en dat vooralsnog naar de banken gaat.

Zulke rechtszaken zijn kostbaar: de enigen die aan faillissementen verdienen zijn advocaten. Zo ook hier: 1,5 miljoen was nodig, 2,1 miljoen is opgehaald. Waar dat geld vandaan komt? Niet van Klesch, zo zeggen insiders. Nederlandse obligatiebeleggers hebben het meeste geld ingelegd. Klesch speculeert graag in effecten van bedrijven die niet meer kunnen betalen, maar als de gedupeerden geld inzamelen voor actie doet hij geen duit in het zakje.

    • Menno Tamminga