Opinie

    • Youp van ’t Hek

Klaargemaakte gereformeerden

Afgelopen woensdagochtend bracht ik, nog stomdronken van het boekenbal, mijn kinderen naar school, keek de klas van mijn zoontje rond en zag wel tachtig kinderen. Op datzelfde moment opende in het Schotse Dunblane de 43-jarige Thomas Hamilton het vuur op zo'n soort klasje. Ze zeggen dat Schotten op de penning zijn, maar dit was toch niet wat je noemt zuinig. Volgens de politie was de man gestoord. Zou het?

Ondertussen zat de geschorste aardrijkskundeleraar van de Amersfoortse scholengemeenschap Guido de Brès thuis met zijn eigen aanwijsstok te spelen. Het gerucht gaat dat de man jarenlang met zijn snikkel op de blinde kaart van Groningen de plekken aanwees en dan mocht de hele klas de plaatsnamen al masturberend ophijgen: Groningen, Hoogezand, Sappemeer, Zuidbroek, Heiligerlee, Oude Pekela, Nieuwe Pekela... Ook de inmiddels vuttende tekenleraar heeft op diezelfde school jarenlang zijn potlood in een aantal leerlingen geslepen. En de rector? Die wist wel dat er iets gebeurde, maar dat het zo erg was. En het schoolbestuur? Dat was van de geograaf zijn hobby op de hoogte, maar om daar nou de ouders van de andere leerlingen mee lastig te vallen. In die gelovige kringen is de doofpot ooit uitgevonden, dus waarom zou je hem niet gebruiken? Het gaat hier om vrijgemaakt gereformeerden. Inderdaad: vrijgemaakt! Ik dacht altijd dat die gereformeerden van die Christelijke binnenbroekse rukkers waren, die op zondag van God niet naar buiten mochten en daarom in plaatsen als Epe uit verveling met de hele familie bloot op elkaar gingen liggen, maar ik heb me nu laten uitleggen dat dat de niet-vrijgemaakten zijn. Nu op één school de beerput over de dam is, volgen er uiteraard meer. In 's Gravenzande (ook zo'n Godsvrezers broeikasnest) is nu bekend geworden dat vorig jaar een godsdienstrukker van het Zandeveltcollege het bos is ingestuurd. Hij had aan een paar leerlingen iets te praktisch uitgelegd hoe de here Jezus tijdens het laatste avondmaal een van zijn discipelen liefhebbend tegen zijn borst drukte.

Mij heeft het allemaal niet verbaasd. Nadat ik de afgelopen weken alles over de zaak van de judo-trainer Peter Ooms las, vind ik helemaal niks meer gek. Ooms gaf op een persconferentie gewoon toe dat hij na een training tegen het pupilletje Anita Staps had staan oprijden en was klaargekomen. Alleen was zijn leerlingetje toen geen vijftien, maar achttien. Inderdaad: dat scheelt. Tegen een meisje van achttien kan je zoiets gemakkelijk doen. Hij deelde met de pubers een hotelkamer om kosten te sparen. Dat is letterlijk een kutsmoes.

Toch is het vreemd dat al die zaken pas na jaren uitkomen. Of het nou Epe is of Amersfoort of Ooms of een van de duizend andere incidenten: jarenlang liggen allerlei volwassen frusties zich op machteloze kinderen leeg te pompen zonder dat iemand aangifte doet. Dat is toch vreemd. Waarom kunnen die viespeuken jaren doorgaan met hun gekreun en gesteun zonder dat iemand er iets aan doet? Er wordt overal aan getrokken, behalve aan de bel. En zo langzamerhand vertrouw ik niemand meer. Volgens mij liggen alle trainers, onderwijzers, coaches en begeleiders na een spannend kampioenschap hun kleine sportertjes erotisch te masseren. Wantrouw de jeugdleider!! Ik raad alle welpenouders aan om hun kleine padvindertje na thuiskomst op spermasporen van de hopman te controleren. Ook snap ik nu dat trainingsbroeken zo wijd zijn. Niet om de erectie van de coach te verbergen, nee veel erger nog: er kunnen wel drie F-jes in. Ook tegen het woord 'onderwijzer' kijk ik de laatste tijd heel anders aan. Vanaf nu neem ik alles letterlijk.

Toch zit er ook een voordeel aan al die penetrerende en hijgende opvoeders. Ik bedoel: ze kunnen tegenwoordig hun stukje spanning wel kwijt. Want als ze niet aan hun trekken komen gaat het echt mis. Wat ze dan doen? Dan komen ze met vier pistolen een willekeurige kleuterklas binnen en dat is toch erger.

    • Youp van ’t Hek