Ids Postma draait rollen om op het WK afstanden

HAMAR, 16 MAART. Ids Postma zorgde gisteravond in Hamar voor een sensatie door wereldkampioen op de 5.000 kilometer te worden. Op het WK afstanden in het Noorse stadje viel privé-rijder Rintje Ritsma met een achtste plaats ver buiten de prijzen. In de laatste rit moest hij diep buigen voor Gianni Romme, die de bronzen medaille won. De Japanner Keiji Shirahata pakte de tweede plaats.

Ids Postma kwam in de slotronden kracht te kort voor een snelle tijd. Toch was de pupil van bondscoach Henk Gemser met 6.47,09 snel genoeg voor goud. Hij was daarmee ruim zes seconden sneller dan Ritsma. Het is het eerste grote internationale succes voor de 22-jarige Postma. “Toen ik zag welke tijd ik had gereden, dacht ik wel dat die goed genoeg was voor een podiumplaats, maar niet voor de eerste”, aldus Postma, die in de zesde van de in totaal acht ritten tegen de Duitser Frank Dittrich reed. “Ik had het vooral niet verwacht omdat ik het hele seizoen achter Rintje en Gianni heb gezeten. Nu waren de rollen opeens omgedraaid.” De gouden medaille was snel verdiend, vond Postma. “Op een allround-toernooi moet je drie dagen knokken, hier ben je binnen zeven minuten klaar.” Vanmiddag rijdt hij de 1500 meter, morgen de tien kilometer.

Bart Veldkamp, begin februari op de WK allround in Inzell winnaar op de 5.000 meter, moest gisteren genoegen nemen met de vierde plaats. Postma moest onlangs in Duitsland behalve Veldkamp ook Rintje Ritsma voor zich dulden.

De 5000 meter werd door de medailles voor Postma en Romme ook een overwinning voor bondscoach Gemser. Een dag voor de wedstrijd moest hij nog stevig inpraten op Postma. “Er moesten wat zaken geordend worden om hem weer scherp te krijgen. Ik heb hem bijvoorbeeld duidelijk gemaakt waarom hij dit beroep heeft gekozen en wat hier de bedoeling was.” Postma moest gisteren toegeven dat hij het na de wereldbekerwedstrijden in Calgary, twee weken geleden, “wel een beetje had gehad”. Hij was moe van de lange reeks wedstrijden en het vele reizen.

In de laatste rit op de vijf kilometer bond Romme de strijd met Ritsma aan met als doel de Europees- en wereldkampioen allround nu eens een keer op deze afstand voor te blijven. De Brabander nam al snel afstand van de Fries, die klaagde over de warmte in het Vikingschip. Het ijs was te zacht, oordeelde Ritsma. “Al in de eerste ronde voelde ik dat het mis ging. Ik had een enorme druk op m'n benen, alsof er iemand achterop mijn rug meereed.” Romme: “Ik zat te wachten tot hij kwam, maar dat gebeurde niet. Dat viel me tegen van hem. Toen ik hem passeerde, vond ik al dat dat hard ging.” In de laatste vijf ronden liet Ritsma Romme bewust verder uitlopen, gaf hij na afloop toe. “Als ik dat niet had gedaan, was ik misschien vierde of vijfde geworden.”

Ritsma was naar eigen zeggen in vorm aan de WK afstanden begonnen. “'s Ochtends liep het ijs zoals het moest lopen. Tot aan de start was ik zelfverzekerd.” Ritsma had geen behoefte aan commentaar van zijn begeleiders in het Sanex-kamp. “Ik ben een persoon die snel iets van me af kan zetten. Ik heb er een hekel aan als ze tegen me aan praten. Ik verwerk dit zelf wel.”

Grote waarde heeft het eerste WK afstanden niet voor Ritsma. “En dat had ik voor dit toernooi ook al gezegd. Het is voor ons gewoon een wereldbekerwedstrijd. Een titel hier kan nog lang niet tippen aan een titel op het WK allround.” Bondscoach Gemser kan een heel eind meegaan in deze opvatting van privé-rijder Ritsma: “De WK afstanden hebben in de sportcultuur nog geen status, geen betekenis. De WK allround hebben een impact waar je u tegen zegt.” Gemser was verrast door de teleurstellende prestatie van Ritsma. “Ik had dit niet verwacht, omdat hij een hele sterke kerel is. Maar je ziet het, hij is ook maar een mens.” Ook Postma maakte niet bepaald reclame voor de WK afstanden: “De wereldtitel allround was mij meer waard geweest.”

De Russin Svetlana Zhurova werd wereldkampioene op de 500 meter (39,73 en 39,57). Vorige maand ging ze op de WK sprint in Heerenveen in haar tweede rit op de 500 meter nog onderuit, waardoor ze een podiumplaats miste. Het was de enige 500-meterrit die ze dit seizoen verloor. Gisteren reed ze foutloos naar goud. De Japanners Kyoko Shimazaki en Tomomi Okazaki wonnen achtereenvolgens zilver en brons, Christine Aaftink werd elfde, Andrea Nuyt veertiende, Sandra Zwolle eindigde op de twintigste en daarmee laatste plaats. Gunda Niemann won goud op de 3.000 meter bij de vrouwen in 4.13,83, voor haar landgenote Claudia Pechstein en Ljudmila Prokasjeva uit Kazachstan. Carla Zijlstra werd zevende, Tonny de Jong en Annamarie Thomas deelden de negende plaats.

    • Ward op den Brouw