Heilige grond

De latten en spanten van de edele houtsoort waarop in 1988 voor het laatst in de Rotterdamse Ahoy' de Zesdaagse werd gereden, liggen te hoop op het terrein van een voormalige vleesfabriek in Assen. Herinneringen aan de zoevende fietsbandjes waarop Etienne de Wilde, Danny Clark, René Pijnen en Patrick Sercu over de baan tolden, stapelen zich op bij het aanschouwen van deze relikwieën. Blootgesteld aan de elementen wacht het hout op de verwezenlijking van een wielerdroom. In Assen zal een semi-overdekte wielerbaan verrijzen naar het model van de Rotterdamse piste. Voor 4,5 miljoen gulden wordt een wielerbaan annex fitness-centrum gebouwd. Vier jaar geleden kocht de stichting het hout voor 35.000 gulden van Ahoy'. Met behulp van achttien diepladers werden de onderdelen naar Drenthe vervoerd, kosten nog eens 35.000 gulden. de bouwtekening zit opgeslagen in de computer van een architect met een liefde voor wielrennen. Of de baan zal verrijzen is nog een vraag. Wanneer de onderdelen aanelkaar gehecht zijn, duurt het mogelijk vier jaar voordat ze droog en berijdbaar zijn. Het beeld van het wieleronderdeel dat meer volksvermaak dan sport was, is verbrokkeld.