Extra jaar beurs voor bèta-student

DEN HAAG, 16 MAART. Studenten in sommige bètastudierichtingen van de universiteiten van Utrecht en Leiden krijgen een extra jaar studiefinanciering.

De universiteit van Groningen overweegt dezelfde stap, de universiteit van Amsterdam (UvA) heeft hiertoe al eerder besloten. Volgens de universiteiten is de extra financiering nodig omdat de officiële cursusduur van vier jaar te krap is. Minister Ritzen (Onderwijs) heeft teleurgesteld gereageerd op de maatregel. Hij kan die echter niet verbieden.

IN Utrecht en Leiden kunnen vanaf het jaar 2000 studenten die dan vier jaar hebben gestudeerd en geen recht meer hebben op studiefinanciering, een basisbeurs krijgen en eventueel een aanvullende beurs. In Utrecht geldt de maatregel voor tien bèta-opleidingen, in Leiden voor vijf.

De universiteiten hebben hiertoe besloten omdat veruit de meeste studenten onmogelijk in vier jaar kunnen afstuderen. Vanaf september 1996 krijgen studenten geen vijf jaar studiefinanciering meer, maar vier.

De universiteiten vinden dat de officiële cursusduur vijf jaar zou moeten zijn, zoals bij de technische studies. De Tweede Kamer en minister Ritzen menen van niet. De universiteiten vinden echter dat zij hun verantwoordelijkheid moeten nemen, aldus een woordvoerder van de Utrechtse universiteit. Visitatiecommissies die de kwaliteit van het universitair onderwijs beoordelen, hebben ook al gepleit voor verlenging van de bèta-opleidingen.

Minister Ritzen vindt het jammer dat de universiteiten nu al tot de maatregel hebben besloten. Hij gaat nog met hen overleggen over de invoering van drie- en vijfjarige opleidingen. De minister vindt dat geld voor onderwijs en onderzoek niet moet worden besteed aan studiefinanciering. Volgens de wet is het toegestaan dat een universiteit een vierjarige studie over vijf (of meer) jaar uitsmeert. “Dan is het consequent en terecht om studenten ook extra studiefinanciering te geven”, aldus een woordvoerder. “Zij mogen in geen geval de dupe worden als de universiteit de opleiding over meer jaren uitsmeert.”

Aanleiding tot die stap is ook dat de algemene universiteiten vrezen dat studenten de voorkeur geven aan een vijfjarige technische studie. Het aantal bèta-studenten loopt al snel terug. Daardoor moet personeel worden ontslagen. Ritzen noemt de concurrentie met andere opleidingen “een slecht argument”. (ANP)