Economie VS trekt na daling weer flink aan

NEW YORK, 16 MAART.De industriële produktie is vorige maand in de VS gestegen met 1,2 procent. Dat is de grootste stijging in acht jaar. De Amerikaanse economie trok na een geringe groei in januari vorige maand flink aan.

Vorige week werd bekend dat het werkloosheidspercentage over de maand februari daalde van 5,8 naar 5,5 procent. Het leidde tot onrust op de financiële markten en tot een daling van de aandelen- en obligatiekoersen.

Analisten zien de explosieve groei deels als een inhaalmanoeuvre, omdat januari geteisterd werd door sneeuwstormen en een tijdelijke sluiting van overheidskantoren. Op dit moment wachten economen op meer cijfers om een duidelijker beeld te krijgen van de economie.

De maandelijkse vertrouwensindex van de Universiteit van Michigan steeg vorige maand tot 95,7 procent, ruim 7 procent hoger dan in januari.

De Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, maakte ook bekend dat de capaciteitsbenutting op een stevige 82,9 procent staat en de consumentenprijsindex in februari steeg met slechts 0,2 procent.

“Het is onduidelijk hoe sterk de economie op dit moment is”, aldus Marilyn Schaja, econoom bij Donaldson Lufkin & Jenrette. De werkgelegenheidsgroei in maart moet daar meer duidelijkheid over verschaffen.

Schaja denkt dat er geen kans is op stijging van de inflatie, maar ze vindt de reactie van de obligatiemarkt begrijpelijk. “De obligatiemarkt doet wat je kunt verwachten”, zegt ze. “We hebben in korte tijd veel cijfers gezien die op een krachtige groei duiden, dus er is vrees voor hogere inflatie.” Overigens denkt ze wel dat de Fed de rente onveranderd zal laten.

In de afgelopen week is de 30-jarige obligatie nauwelijks van zijn plaats gekomen. Het rendement, dat vorige week hard steeg toen de koers daalde, staat opnieuw op 6,70 procent.

“Wij houden nog steeds vast aan een rendement van 5,5 procent aan het eind van het jaar, maar we erkennen dat onze prognose gevaar begint te lopen”, aldus Schaja.

    • Lucas Ligtenberg