Bedrijven betalen personeel met reizen

Heeft u nog tientallen atv-dagen tegoed, maar geen tijd om ze op te nemen? Of een stuwmeer aan snipperdagen en overuren, maar is de werkgever niet blij als u die allemaal tegelijk opneemt? Steeds meer werkgevers betalen snipper- en atv-dagen, overuren en vakantiedagen uit in de vorm van een strandvakantie in Kenia, een rondreis door Thailand of een verblijf in een ander exotisch oord.

De Bredase toeroperator Job Travel ontwikkelde drie jaar geleden een formule volgens welke werkgevers hun personeel tropische vakanties cadeau kunnen doen in ruil voor vrije dagen. “Het idee ontstond toen een kennis mij vertelde dat hij ruim zeventig vrije dagen zag vervallen omdat hij ze niet had kunnen opnemen”, vertelt directeur Hetty van Wijk van Job Travel. “Bovendien moest hij zijn secretaresse drie maanden missen omdat ze negentig dagen had gespaard door veel overwerk.”

Job Travel heeft inmiddels voor zo'n achthonderd werknemers van een tiental bedrijven vakantiereizen geboekt, meestal van acht of veertien dagen. De reissom, veelal drie- tot zesduizend gulden, moet min of meer overeenkomen met de waarde van het aantal vrije dagen dat de werknemer nog tegoed heeft. Ook de functie in het bedrijf en de mate van waardering die de directie tot uitdrukking wil brengen, kunnen bepalend zijn voor de duur van de reis. Door middel van variabelen als reisduur, hotelcategorie en wel of geen excursies wordt de reissom aangepast. De individuele vakantiereis geldt voor twee personen.

Vooral grotere bedrijven (met meer dan tweehonderd werknemers) waar veel overwerk wordt verricht, blijken interesse te hebben voor de vakantiereizen-in-ruil-voor-vrije-dagen. Zo heeft Job Travel onder meer een ziekenhuis, een kraamteam, een garagebedrijf en een politiekorps in het klantenbestand. “Het zijn vaak organisaties die moeten bezuinigen, geen geld hebben voor extra personeel en waar de werknemers dus veel overuren draaien. Als die overuren vervolgens massaal met vrije dagen worden gecompenseerd, heeft de organisatie qua werkdruk een nog veel groter probleem”, aldus Van Wijk. “De trend is dan ook dat werkgevers steeds strenger worden als het gaat om het opnemen van vrije dagen en het voor werknemers steeds lastiger wordt om hun vrije dagen over te hevelen naar het volgende kalenderjaar.”

In ruil voor dertig vrije dagen kan een werknemer ongeveer één week naar Curaçao (circa 1.800 gulden), veertien dagen naar Florida (circa 1.600 gulden), anderhalve week naar Thailand of één week naar Kenia. Maar wil een werknemer liever naar Gambia of India, of doet het bedrijf veel zaken met Indonesië en ziet het graag dat de werknemers daar eens een kijkje nemen, dan kan dat ook.

Het omzetten van vrije dagen in een vakantiereis kan fiscaal heel voordelig zijn voor een bedrijf, aldus directeur Van Wijk, die desgewenst namens een bedrijf het overleg voert met de belastingdienst. Tot nu toe is het twee bedrijven gelukt om de reizen belastingvrij te regelen. Doorgaans gaan er enkele maanden voorbij voordat de fiscus akkoord gaat met het door een bedrijf ingediende reisplan.

Van een landelijke fiscale richtlijn is voorlopig geen sprake. In het algemeen eist de belastingdienst, die een vakantie beschouwt als loon in natura, dat het moet gaan om reizen buiten Europa en buiten de reguliere vakanties. “Of de belastingdienst soepel omgaat met deze formule wisselt sterk per regio”, aldus Van Wijk, die niet te veel kwijt wil over de belastingtechnische kant van haar 'uitvinding'. “Dat is een beetje ons bedrijfsgeheim.”

    • Friederike de Raat