BBC-kabel wellicht op zwart bij Oscars

AMSTERDAM, 15 MAART. De uitreiking van de Oscars, zoals die volgende week wordt uitgezonden via de Britse televisiezender BBC, zal volgende week in Nederland mogelijk niet via de kabel te zien zijn. Filmnet, dat de plechtigheid in Los Angeles op haar abonnee-televisiekanaal uitzendt, heeft de Nederlandse kabelnetten verzocht hun BBC-doorgifte voor de duur van de Oscar-uitreiking te staken. Het is nog onduidelijk in hoeverre de kabelnetten aan dit verzoek gehoor zullen geven. De uitzendrechten voor de Oscar-uitreiking berusten bij de Amerikaanse televisiemaatschappij ABC, die ze voor Groot-Brittannië aan de BBC heeft doorverkocht. Filmnet, dat zelf de rechten heeft gekocht, stelt zich op het standpunt dat doorgifte van het BBC-programma op de Nederlandse en Belgische kabel derhalve een inbreuk is op de auteursrechten. Voor het stopzetten van de BBC-doorgifte in de Benelux is eerder dit jaar een precedent geschapen, toen in België de BBC op zwart ging op verzoek van de rechthebbenden van de film 'Indecent exposure'. Rechthebbenden hebben in Europa steeds vaker oog voor de nadelen van 'transnationale' televisie. Zo worden uitzendingen van de Duitse televisie in zgn. 'Zweiton', wanneer zowel het Duitse- als het oorspronkelijke geluid van een film worden uitgezonden, via Nederlandse kabelnetten uitsluitend nog in de Duitse nasynchronisatie ontvangen. Hier vindt de controle op de rechten niet plaats door de kabelnetten, maar door de Duitse televisie zelf die het oorspronkelijk geluid niet opzendt naar de tv-satelliet waarvan de kabelnetten hun signaal betrekken. De doorgifte van de signalen van buitenlandse publieke televisiestations via de Nederlandse kabel vindt plaats op grond van een overeenkomst met de betrokken omroeporganisaties. De auteursrechten worden verrekend door betaling van een gering bedrag (in het geval van de BBC), of door een wederzijdse kwijtschelding van verschuldigde rechten (tussen Nederland en Vlaanderen bijv.)