Auditie bij je eigen orkest

Marien van Staalen, de solo-cellist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, stond gisteren voor zijn collega's in De Doelen op de plaats van de dirigent. Van Staalen is een van de vier kandidaten voor de functie van assistent-dirigent, die het Rotterdams Philharmonisch Orkest na vele jaren weer invoert. Het is een van de weinige mogelijkheden voor jonge dirigenten om praktijkervaring op te doen. Naast Van Staalen, die acht stukken muziek moest dirigeren, kwamen nog Jurjen Hempel, Ernst van Tiel en Vincent de Kort als besten uit de voorronden, waaraan twintig dirigenten meededen. Volgende week vrijdag valt de definitieve beslissing wie de post van assistent-dirigent krijgt. Behalve een jury met o.a. chef-dirigent Valery Gergjev en een aantal orkestaanvoerders, wordt de uitslag ook bepaald door een stemming onder de orkestleden. De nieuwe man, die voor twee jaar wordt benoemd, moet repetities voorbereiden, een educatief project leiden en zal ook zelf enkele concerten dirigeren.