Zigeunerrechtbank bijeen na ruzie over 'ontmaagde bruid'

EDE, 15 MAART. Een ruzie tussen twee zigeunerfamilies in Ede is gisteren bijgelegd door een zigeunerrechtbank, de zogenoemde Kris. Deze vergadering van 'wijze mannen' uit verscheidene Europese landen heeft recht gesproken in een conflict waarbij een veertienjarig zigeunermeisje een hoofdrol speelt.

Het meisje zou vorige week worden uitgehuwelijkt en bleek op haar trouwdag geen maagd te zijn.

In eerste instantie zei het meisje verkracht te zijn door een negentienjarige plaatsgenoot. Later kwam zij daar op terug. De zaak zorgde voor grote opwinding onder de zigeuners in Ede. De familie van het meisje gijzelde korte tijd een familielid van de negentienjarige. Hij werd aangehouden door de politie en vorige week vrijdag verhoord. Bij het politiebureau kwam het die dag tot een handgemeen tussen beide families. Volgens de woordvoerder van de Edese politie is “hen toen zeer duidelijk gemaakt dat ze moeten leven volgens de Nederlandse regels. Men kan niet zomaar het recht in eigen hand nemen.” De politie houdt de zaak in de gaten, maar heeft geen bijzondere maatregelen getroffen, aldus de woordvoerder.

Een woordvoerder van zigeuner-belangenorganisatie Lau Mazirel in Amsterdam zegt dat de Kris regelmatig bijeenkomt. Er wordt dan vergaderd over problemen. “Je kunt het beschouwen als een uitgebreide sociale controle. Op deze manier proberen zigeuners hun eigen normen en waarden intact te houden.” De vergadering heeft het recht om sancties toe te passen. “Dat kan van alles zijn. Ik ken gevallen waarbij mensen uit de eigen gemeenschap werden gestoten.” Wat de Kris gisteren in Ede daadwerkelijk besloten heeft, blijft voor de buitenwereld verborgen. “Het is niet de gewoonte dat soort dingen naar buiten te brengen.”

De zigeunergemeenschap in Ede omvat in totaal een paar honderd mensen. Een deel daarvan woont in huizen, een ander deel in woonwagens. Het is niet duidelijk of beide families van het woonwagenkamp komen, of dat alleen de familie van het meisje in het kamp woont. Tegen de negentienjarige jongen is proces-verbaal opgemaakt wegens verkrachting van dan wel vleselijke gemeenschap met een minderjarige. Een 34-jarig familielid van het meisje kreeg een proces-verbaal wegens poging tot doodslag omdat hij met zijn auto was ingereden op de familie van de negentienjarige. Zij hebben enkele dagen vastgezeten op het politiebureau.