Wijnexporteurs willen hulp na boycot

PARIJS, 15 MAART. De Franse wijnexporteurs willen steun van de regering om de schade goed te maken die zij vorig jaar hebben opgelopen door de boycot wegens de Franse kernproeven in de Stille Oceaan. Volgens hun organisatie, de FEVS, is de schade groot, ook al groeide de export. Voorzitter Chadronnier sprak gisteren over 750 miljoen franc (244,5 miljoen gulden).

De export van wijn en gedistilleerd was vorig jaar goed voor 34,5 miljard franc, 1,5 procent meer dan in 1994. In hectoliters uitgedrukt ging het ook beter. De wijnexport nam met 2,2 procent toe tot 11,11 miljoen hectoliter, terwijl aan gedistilleerd (vooral cognac) 17 procent meer of 1,3 miljoen hectoliter het land uit ging.

Maar zonder de boycot, die vooral in Nederland, Scandinavië en Canada aansloeg, had de export een recordhoogte bereikt. Chadronnier vreest ook de naweeën van de boycot dit jaar. “Ons imago is aangetast en we hebben marktaandeel verloren”, zei hij. De FEVS-voorman wil niet dat de regering de schade vergoedt, maar wel dat zij meehelpt de schade te repareren.

Vooral de Australische en Nieuw-Zeelandse concurrentie profiteerde van de boycot. Maar in Japan, dat ook te hoop liep tegen de kernproeven, steeg desondanks de verkoop van Bordeaux, Bourgogne en Champagne-wijnen met 11,4 procent tot een miljard franc. Duitsland bleef de belangrijkste exportmarkt in hectoliters. AFP)