Vice-burgemeester van Kobe pleegt zelfmoord

TOKIO, 15 MAART. De waarnemend burgemeester van Kobe, verantwoordelijk voor de wederopbouw van de stad na de aardbeving in januari 1995, heeft gisteravond zelfmoord gepleegd. “Hij was waarschijnlijk mentaal uitgeput”, zei de burgemeester van Kobe vannacht in een reactie.

Waarnemend burgemeester Takumi Ogawa (64) zei vorig jaar herfst over de voortgang van de wederopbouw: “Ik ben tegen de massaliteit van het Japanse bureaucratische apparaat opgelopen, zo weinig macht als een stad heeft gekregen van de overheid.”

Ogawa was voorzitter van de Raad voor Wederopbouw van de stad en verantwoordelijk voor onderhandelingen met de centrale overheid. Kobe klaagt al lang dat de overheid niet genoeg investeert in de wederopbouw en dat bureaucratische procedures het benutten van hulpfondsen onnodig vertragen. Tegen zijn gezin zei Ozawa de laatste tijd regelmatig dat hij met tegenzin naar het stadhuis ging. Gisteravond liet hij zich door zijn chauffeur bij een verlaten strand afzetten, goot benzine over zich heen en stak die aan.