Verkoop Neddrill levert Nedlloyd 560 miljoen op

ROTTERDAM, 15 MAART. Nedlloyd verkoopt haar off-shore dochter Neddrill voor ruim een half miljard gulden aan de boormaatschappij Noble uit de Verenigde Staten. Dat heet het Nederlande transportbedrijf gisteren bekend gemaakt.

Nedlloyd wilde Neddrill al eerder verkopen maar dat lukte niet.

In 1993 leek die verkoop zelfs hoogst noodzakelijkk omdat Nedlloyd in grote financiële problemen verkeerde. Toen lukte het evenwel niet een koper te vinden.

Door de aankoop door Nobel van het Nederlandse bedrijf ontstaat een van 's werelds grootste olie- en gasboorconcerns. Op contractbasis boort het bedrijf naar olie en gas zowel ter land als ter zee. De nieuwe combinatie heeft de beschikking over 55 boorinstalaties op zee en 46 instalaties aan land.

Door de aankoop van Neddrill heeft Noble elf booreenheden aan de verzamelijng toegevoegd. De combinatie is werkzaam in de Verenigde Staten, Canada, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Afrika, India, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. De helft van de booractiviteiten is evenwel te vinden in Noord-Amerika.

De activiteiten van Neddrill en Noble vullen elkaar goed aan, aldus een bekendmaking van Nedlloyd donderdagmiddag. Neddrill is vooral actief in de Noordzee en heeft tevens ervaring in diepzeebooractiviteiten. Noble heeft een notering aan de Amerikaanse beeldschermenbeurs Nasdaq.

Nedloyd ontvangt voor de verkoop van haar dochter 300 miljoen dollar in contanten en 5 miljoen aandelen in het Amerikaanse Noble die een waarde hebben van 82 miljoen gulden. Neddrill blijft binnen het Amerikaanse concern een zekere autonomie houden als apparte businessunit. Ook de naam van Neddrill blijft gehandhaafd. De 900 werknemers - van wie ongeveer 350 op contractbasis - gaan over naar de nieuwe eigenaar.

Nedlloyd toonde zich gisteren zeer tevreden met de deal. Volgens een woordvoerder van Nedlloyd was de afgelopen jaren de drang om Neddrill te verkopen en zich terug te trekken uit de olie- en gaswinning in de Noorzee weliswaar wat afgenomen, maar bleef toch de overtuiging dat Neddrill een partner moest zoeken om van een goede toekomst verzekerd te zijn.

“Het is een echte strategische keuze om het bedrijf goed te positioneren voor de volgende eeuw”, aldus een zegsman van Nedlloyd.

Het belang in Noble dat Neddloyd heeft genomen is volgens het bedrijf een teken dat er in Nederland vertrouwen bestaat in de nieuwe partner voor Neddrill. Toch kon Nedlloyd gisteren niet zeggen of de aandelen in Noble op de langere termijn aangehouden zullen worden.

Nedlloyd behaalt op de verkoop van haar dochter een boekwinst van ongeveer 250 miljoen gulden. Het geld dat na de transactie vrijkomt zal volgens het concern gebruikt worden om schulden af te lossen, waardoor de rentelasten van het bedrijf zullen dalen.

Het kapitaal kan eveneens worden gebruikt om te investeren in nieuwe schepen. Nedlloyd kan zich met de verkoop verder terugtrekken op haar kernactiviteiten.

De resultaten van Neddrill worden volgende week bekend gemaakt, maar het is al duidelijk dat er aanzienlijke winst is geboekt en dat de omzet is gestegen. Over 1994 boekte het bedrijf nog een verlies van 2 miljoen gulden op een omzet van 227 miljoen gulden.

De winst van Noble is vorig jaar gedaald van 34 miljoen gulden naar 2,6 miljoen. De omzet van het concern daalde van 580 miljoen gulden naar 540 miljoen. Bij Noble werken 2840 mensen.