Spelers willen geld als Feyenoord wint

DEN HAAG, 15 MAART. De Vereninging van Contractspelers (VVCS) wil geld van Feyenoord als de Rotterdamse club dinsdag het kort geding over de televisierechten wint. “Er ontstaat dan een nieuwe en gecompliceerde situatie”, zegt VVCS-voorzitter Theo van Seggelen.

Volgens Van Seggelen, die niet verwacht dat Feyenoord het geding wint, zijn de spelers mede-eigenaren van de rechten sinds het portretrecht van profvoetballers is erkend. “De spelers zijn partner in de overeenkomst met de televisie. We moeten dan een deal sluiten met de voetballers van Feyenoord en de tegenpartij. Dat wordt een zeer ingewikkelde situatie, daarom wachten we eerst de ontwikkelingen af.”

De 36 clubs in het betaald voetbal en de VVCS krijgen een evenredig deel van de opbrengst van de televisierechten. Feyenoord doorbreekt deze afspraak als het zelf de rechten gaat exploiteren.

De eerste-divisieclubs zien af van een aparte bijeenkomst over de problematiek rond het sportkanaal. Zij hopen alsnog op een uitnodiging voor de bijeenkomst van de eredivisieclubs zaterdag in Nijmegen.

De eerste-divisieclubs zijn niet voor deze bijeenkomst uitgenodigd. Feyenoord-voorzitter J. van den Herik en zijn collega M. van Praag van Ajax vinden echter dat deze clubs wel aanwezig moeten zijn. Zelf beslissen zij vandaag of ze erbij zijn.

“We hopen alsnog een uitnodiging te krijgen voor de bijeenkomst in Nijmegen”, verklaarde Cambuur-voorzitter W. Sleijfer. “Wij horen er natuurlijk ook bij te zijn. Het heeft weinig zin met de eerste-divisieclubs bij elkaar te komen. We hebben deze mogelijkheid wel besproken, maar we willen eerst de uitspraak van het kort geding van Feyenoord afwachten.”

“Bovendien heeft de KNVB alle clubs op 28 maart uitgenodigd voor overleg. Dan komen we ook bij elkaar, daarom was er geen noodzaak voor een aparte vergadering”, zei Sleijer.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft, onafhankelijk van de uitspraak in het kort geding dat Feyenoord heeft aangespannen tegen de bond, behoefte aan nader overleg met de clubs over het sportkanaal. (ANP)