Sparta overleeft ook zonder Jules Deelder

Deelder, Veronica, 23.10-00.10u.

Aan sympathie heeft het Sparta nooit ontbroken. De voetbalclub uit Rotterdam-West kent geen vijanden. De naam van de 108-jarige wordt overal met respect uitgesproken. De verklaring daarvoor ligt voornamelijk in het verleden. De eerbiedwaardige geschiedenis van de club uit Spangen vermeldt zes landstitels en drie nationale bekers. Omringd door clubs met slechts oog voor de toekomst (lees: geld) staat Sparta anno 1996 symbool voor historie en traditie. Niet in de laatste plaats vanwege Het Kasteel, het karakteristieke onderkomen aan de Spartastraat met de statige bestuurskamer en de houten tribunes. Sparta, dat is ook de herinnering aan wijlen F. Heyster, de doorgewinterde supporter met de onafscheidelijke vogelkooi. Beter bekend onder zijn koosnaam 'Sparta Piet'. Waar Sparta ging, ging hij. De club ook met zijn beroemde jeugdopleiding, de club van voetballers als Rinus 'de Rots' Terlouw, Wim Landman en Tinus Bosselaar. Van recenter datum: Ed de Goey, Danny Blind en Glenn Helder. En niet te vergeten uiteraard: de huidige Ajax-coach Louis van Gaal.

Ook het heden draagt bij aan de wijdverbreide vriendschappelijke gevoelens.

Want de club die ieder jaar wordt leeggekocht door de concurrentie, staat momenteel vierde in de eredivisie, maar één plaats achter stadgenoot Feyenoord. Bovendien bereikten de mannen in rood-wit onlangs de halve finale van de beker, waarin 'erfvijand' Feyenoord op tweede paasdag de tegenstander is. Tegen de verdrukking in en met een minimum aan financiële middelen presteren - het handelsmerk van Sparta. De rol van de eeuwige underdog wekt sympathie.

Maar hoe lang houdt het sprookje nog stand? Nu het transfersysteem op de helling staat, ontvangt Sparta aan het einde van dit seizoen geen stuiver meer voor zijn spelers. Niet gehinderd door clubliefde verlaten zij een voor een Het Kasteel. Weg uit het vervallen stadion wil ook het bestuur. Weg uit het verpauperde Spangen, naar een industriecomplex aan de rand van Rotterdam. De gedachte doet velen gruwen. Vorig jaar zag het comité 'Sparta mot op Spangen blijve!' het levenslicht. Een bont gezelschap van verstokte supporters, bezorgde wijkwerkers en ambitieuze buurtpolitici van de deelgemeente Delfshaven. Onder de initiatiefnemers ook Jules 'Sparta naar vóórre!'

Deelder, de schrijver/dichter en al jaren trouw bezoeker van Het Kasteel. Wie aan Sparta komt, komt aan Deelder en krijgt een welgemeend pleurt op! naar zijn hoofd geslingerd.

De nachtburgemeester van Rotterdam heeft heden en verleden van de club vanavond tot thema gebombardeerd van zijn wekelijkse 'personality-show' op Veronica. Personality-show - of nog erger: 'talkshow noir' - en Sparta, de woorden vloeken met elkaar. “Een ongenegeerde Sparta-show”, stelt Deelder de kijkers bij het begin van de zesde aflevering in het vooruitzicht. Dat belooft vuurwerk. Wat volgt zijn een reeks weinigzeggende dialoogjes met oudgedienden als Tinus Bosselaar en Tony van Ede. Namen die onlosmakelijk verbonden zijn met Sparta's rijke historie. Gesprekjes ook met spelers van nu, zoals Carlos Fortes en Dennis Krijgsman. En niet te vergeten met trainer Henk ten Cate, een Amsterdammer (!) maar volgens Deelder niemand minder dan “de redder van Sparta”.

Sparta's huidige succes overstemt de zorgen van morgen. Gedurende het halve uur stipt Deelder de structurele problemen maar zijdelings aan. Over het eventuele vertrek uit Spangen bijvoorbeeld geen woord. “We zijn met geen bijl kapot te krijgen”, zegt de presentator aan het begin en dat houdt hij tot aan het einde toe vol. Uit volle borst, tot besluit de Sparta Marsch: Rood-wit is onze glorie/ rood-wit zit ons in 't bloed/ bij neerlaag of victorie/ bij voor- of tegenspoed/ rood-wit gaat nooit verloren/ en jaren nog hierna/ zullen wij laten horen/ SP!-AR!-TA!

Sparta overleeft, het clublied zegt inderdaad alles. Of Deelder de vrijdagavond overleeft, is zeer de vraag.

    • Mark Hoogstad