Seks met ouders

Addicted To Noise brengt iedere maand een nieuwe editie uit. Alle back issues zijn nog te bekijken. http:/www.addict.com/atn/

Op de nieuwste cd van Lou Reed staat het nummer Sex With Your Parents. De tekst slaat op conservatieve republikeinen als Robert Dole en Rush Limbaugh. Hun ideeën komen Reed even weerzinwekkend voor als seks met ouders. Zijn walging geldt vooral de nieuwste plannen voor censuur op Internet, dat als het aan de ultra-conservatieven ligt volledig gekuist zal worden. En zouden de songteksten van Lou Reed dan nog te lezen zijn op het Net, of de vraaggesprekken met popsterren die het woord motherfucker gebruiken?

Deze opvattingen over censuur zijn te lezen in een interview met Lou Reed in de maart-editie van Addicted To Noise, het eerste volwaardige muziektijdschrift op Internet. Tien web-pagina's lang kan de legendarische belager van de gevestigde orde zijn hart luchten over wat hem zoal stoort aan Amerika. Het interview is verluchtigd met foto's en de mogelijkheid geluidsfragmenten (van ten hoogste 45 seconden) te horen van de songs die in de tekst aan de orde komen.

Het Amerikaanse Addicted To Noise werd opgericht in december 1994 door Michael Goldberg, een voormalige redacteur van Rolling Stone. Het magazine maakt uitgebreid gebruik van de mogelijkheden van het Net: iedere dag wordt er een nieuwssectie samengesteld met de laatste wederwaardigheden van popsterren: wie overleden is, wie waar een contract heeft getekend, wie wie geslagen heeft. Bovendien kan er muziek worden 'binnengehaald' als illustratie van het besprokene.

De vomrgeving van Addicted To Noise is nogal ondoorgrondelijk. Om bij bepaalde afdelingen te komen ('Features', 'Columns') moeten er 'iconen' (logo's) worden aangeklikt die weinig associaties oproepen met datgene waar ze toegang toe geven, zoals een reageerbuis of een injectiespuit. De interviews, de filmbesprekingen, de columns en achtergrondbeschouwingen van Addicted To Noise, voor een deel geschreven door bekende muziekcritici als Greil Marcus, Davis Marsh en Michael Goldberg, verwerk je het beste grasduinend, al is het hele blad per modem in ongeveer een half uur binnen te halen.

Het is opvallend hoe snel de gebruiker er aan went alle opsmuk te vermijden. De omslag, bij papieren tijdschriften dè smaakmaker, kan worden overgeslagen, net als de iconen en foto's van de sterren - kost te veel tijd om door de telefoonlijn te sleuren.

De twee media waar Addicted To Noise van afhankelijk is, de computer en het Internet, zijn zelf nogal eens onderwerp van het geschrevene. Zo vertelt Lou Reed dat hij zijn laatste cd's geheel en al op de computer ('de Mac') heeft geconcipieerd - voor Reed geen notitieboekjes meer om onverwachte invallen in op te tekenen, die later toch niet meer te ontcijferen zijn. Al presenteren de medewerkers zich soms wat nadrukkelijk als revolutionairen die de gevestigde orde moeten bevechten (waarschijnlijk door het omstreden karakter van hun medium, het Internet), Addicted To Noise is informatief, betrouwbaar en levendig - de moeite waard om een half uur voor 'in gesprek' te zijn.

    • Hester Carvalho